Și uite că am găsit rețeta perfectă pentru acest final de an. Căci este cu varză murată, plus dacă nu ai făcut de Crăciun, sigur faci de Anul nou și dacă nici-nici, atunci probabil urmează în ianuarie. :)))) La noi sezonul de sarmale a început de la finalul lunii trecute, de când a dat frigul și se va încheia probabil prin vară. 😀
Fiecare familie are propria rețetă de sarmale. Și este ok să împărțim acest fel de mâncare cu mai toate națiile vecine din Balcani și nu numai, sarmale ca la noi nu face nimeni. :)) De exemplu bunică-mea era celebră pentru sarmalele ei cu o fleică slabă de porc. 😛
Ca idee de bază, sarmaua este un boț de carne tocată împachetată într-o foaie de varză. Se poate face din varză dulce și din varză murată, dar și din foi de viță de vie și alte frunze, după preferințe culturale. Noi suntem obișnuiți cu varza murată, ale cărei frunze trebuie să fie suficient de mari și flexibile, astfel încât rezultatul să fie de mărimea unui pumn. Mă rog, Chef le face mai mici și toate la aceeași mărime, dar noi nu suntem nici bucătari profesioniști și nici nu avem OCD, drept urmare începătorii vor face sarmale în funcție de frunze, aproximativ de aceeași mărime. :))) Și dacă te plictisești, poți să faci unele mici cât degetul, de fix două îmbucături. 😀
Carnea este porc, dar poate fi și vită sau amestec. Carnea se toacă cu mașina, se condimentează cu sare și piper, eventual boia și se amestecă cu ceapă tocată călită și orez. Există rețete cu morcov sau alte legume/fructe, dar noi preferăm varianta basic. Dacă ești vegan, poți să faci cu soia și legume sau orez, stafide și ciuperci.
Pe o felie de varză, pui o lingură de amestec de carne, apoi rulezi astfel încât carnea să fie acoperită de frunză și bagi în interior capetele. După mai multe exerciții o să te prinzi cum să faci să nu ți se desfacă. Dacă nu, există tutoriale pe net. Sau suni un prieten. 🙂
În oală o să pui un strat de varză murată tocată, apoi vei aranja sarmalele – în cercuri, dacă vrei varianta artistică și în mai multe straturi, intercalate sau nu de varză tocată. Depinde și câte faci. Ultimul strat este de varză murată. Dacă vrei să aibă un gust mai deosebit, în interiorul cercului pui felii sau bucăți de afumătură. Acoperi cu apă și bagi la cuptor, la foc mic și din când în când te uiti la ele și le mai scuturi ușor, să nu se ardă.
Există oale tradiționale de fiert sarmale, dar orice oală din casă merge pentru asta. Important e să nu grăbești procesul. La final torni niște bulion deasupra.
Primele se mănâncă fierbinți, direct din oală. :))))
În funcție de preferințe, le servești cu pâine cu cartofi sau cu mămăligă și/sau smântână (lângă, pentru cine vrea). Dacă vrei să îți faci de cap, pui și niște cârnați prăjiți și niște murături.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună.
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.