Ep. special [neaoșdesezon] – gogonele murate

Un butoiaș micuț cu gogonele murate, puse acum să fie gata de Crăciun. Garnitura obligatorie pentru friptura de porc cu piure de cartofi. Sau pentru orice altceva. :))))

Neața, scoateți o foaie de hârtie și notați:

O varză mare roșie, pe care o veți spăla și tăia felii groase, 3-4 conopide albe, curățate de frunze și cotor și desfăcute în buchețele, apoi puse în niște apă cu sare vreo câteva minute și apoi clătite, vreo 10 kg de gogonele, și din cele verzi și din cele mai roșii, să fie pentru toate preferințele, 2 țeline cu frunze și vreo 2 morcovi, curățate și tăiate felii mari. Bineînțeles că puteți folosi și altele, fructe și legume deopotrivă, nouă ne place combinația aceasta clasică. 🙂

Se aranjează frumos într-un butoi – sau în borcane mari – deasupra se pun frunzele de țelină și niște felii de hrean. Zeama este saramură – câte o lingură plină de sare mare (pentru murături) la un litru de apă, care trebuie să acopere legumele. După ce ați făcut o dată, vă prindeți de cantități.

Se coboară la beci sau se țin într-o cameră răcoroasă cu temperatură constantă și o dată pe săptămână se vântură. Chef spune că se poate și mai rar, ideea este să sufli aer în apă ca să se amestece și să nu se bălească, până se murează.

Dacă vă ies dezastru, trimiteți o tură la testat. 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *