Ep. 178 – ketchup de casă, îmbunătățit

Dezastrelor din lumea largă, astăzi facem ketchup acasă. Fără conservanți, de consumat imediat sau în zilele următoare (păstrat la frigider). Pentru alte variante – cele păstrate frumos la sticlă – reveniți anul viitor. 😀

Varianta aceasta are roșii, ardei și ceapă, dar puteți începe de la simplul suc de roșii: spălați roșiile, îndepărtați condițele și partea de cotor, după care le băgați în blender, le faceți suc, pe care îl fierbeți, până se reduce, condimentați și folosiți. Odinioară opăream roșiile, le cojeam, după care erau date prin mașina de tocat roșii, să iasă doar sucul, fără semințe, dar pe vremea aia nu prea foloseam blenderul.

Bun. Dacă nu vreți doar suc de roșii/bulion, atunci puneți în cratiță roșii, ardei și ceapă, toate tocate, sare și un strop de ulei, plus puțină apă; când legumele sunt moi, lăsați să se răcească puțin, după care băgați blenderul; sosul astfel rezultat îl condimentați cu un strop de zahăr, sare, dacă mai trebuie, piper, busuioc, cimbru, chimen etc. (vedeți ce vă place) și îl lăsați să fiarbă la foc mic. Redus, răcit și folosit la ce vreți voi.

Sosurile făcute în casă se fac de regulă din legumele mai moi, cele care mai au puțin și se strică și nu pot fi folosite în altă parte sau cele care nu sunt atât de aspectuoase. Este cea mai simplă modalitate de a nu arunca ingredientele și a folosi cam tot ce ai prin casă (dacă tot ai dat banii pe ele). 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *