Ep. special [românesc] – salată de vinete

Salată tradițional românească, în teorie. În practică multe țări au variante diferite, plecând de la aceeași bază, vinetele coapte. 🙂

Pe la noi se face vara-toamna și musai un sac se transformă în pachete congelate. De când cu vinetele din Turcia, practic nu mai există sezonalitate și poți găti salata oricând ai poftă. Dacă nu, apelezi la raionul de congelate. 🙂

Vinetele pentru copt sunt de regulă medii sau mari, ferme și fără pete maronii (care înseamnă că sunt stricate). Se spală sau se șterg de praf și alte impurități, după care se frig pe plită, pe aragaz, sau în tavă, în cuptor, sau la grătar. Dacă ai multe de copt este de preferat o variantă în aer liber, pentru că procesul generează destul de mult fum. 😀 Se rotesc pe toate părțile astfel încât vinetele să fie coapte uniform.

Când sunt gata se lasă pe un tocător să se răcească, după care se curăță cu grijă de coaja arsă, miezul copt fiind pus la scurs de zeamă pe un alt tocător sau în strecurătoare.

Salata se face din miezul copt, tocat bine de tot cu mizerul sau un instrument specific (mai aveți așa ceva în bucătărie? :P), după care în varianta clasică se amestecă cu ulei, punând puțin câte puțin, ca la maioneză și se asezonează cu sare, ceapă albă tocată super fin sau usturoi pisat. Am mâncat și varianta cu ardei verde gras tocat. Pentru cei dornici de senzații tari (și posesori de ficat și fiere funcționale), se adaugă și un ou sau un gălbenuș crud, astfel încât la final să avem vinete cu maioneză.

În rețetar, la 2 kg de vinete se pun 150ml ulei și ies 10 porții x 100g. Eu pun uleiul ochiometric, dar mama are rețeta aia fantastică & perfectă, drept urmare când vreau vinete, dau comandă. 😛 [mii de inimioare] 😀

Dacă faci salată din vinete congelate, mai întâi le lași să se decongeleze în frigider sau la temperatura camerei, le scurgi bine de zeamă și apoi repeți pașii de mai sus.

Important este să ai pâine multăăăăăăă și caldăăăăăăăăăă. :))))))) Cele mai bune vinete sunt cele simple, fără nimic în ele, mâncate ușor calde, cu pâine proaspătă și ardei copți cu roșii. 😛

Defilare plăcută vă urez! 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.