Ep. special [franțuzesc] – crêpes Suzette

Clătite fine, cu un sos cu unt și portocale, flambate.

Rețeta de clătite este cea clasică, ouă, lapte și făină, prăjite în strat subțire, în puțin ulei de floarea soarelui. Împachetate în patru, trei la porție. Uite trei variante de aluat de clătite aici.

În rețeta originală, de la Julia Child, ingredientele pentru sos, care este de fapt un unt aromat, se amestecă cu mixerul astfel: zahăr cu coaja rasă de portocale, cu unt, cu sucul de portocale și cu lichiorul de portocale Grand Marnier. După care se răcește la frigider. Când servești clătitele în chafing dish, topești untul până fierbe, treci fiecare clătită prin sos, după care o împachetezi în patru și o tragi spre margine și repeți până termini toate clătitele. La final, le presari cu niște zahăr și le stropești cu lichior și coniac (proporție 1:1), după care le flambezi și stingi focul cu sosul de chafing dish. Și servești.

Dacă faci acasă, pentru două porții, uite o variantă mai rapidă și facilă: topești 3 linguri de zahăr tos într-o tigaie pe care îl stingi cu un deget de unt și sucul de la jumătate de portocală; adaugi coaja de la portocală, dacă este bio, dacă nu, nu; pui și o lingură-două de lichior; amesteci bine pe foc mic și aștepți să se îngroașe; când este gata are o culoare frumoasă, ca o miere groasă, care curge. Împarți sosul peste cele două porții de clătite et voila, ai crêpes Suzette. Dacă vrei să le flambezi, vezi mai sus, lichior+coniac+un chibrit (și extinctorul în apropiere, că nu se știe ce mai arzi… :D).

Când și când, este un răsfăț. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *