[prăjitorturișicafea 14] – tiramisu

Tiramisu adevărat, făcut de Chef, rețeta clasică. Cu pișcoturi, cafea cu Amaretto sau Marsala și cremă de ouă cu mascarpone și zahăr, acoperit cu un strat generos de cacao.

Menționat pentru prima dată într-o carte de bucate din regiunea venețiană, în 1983 și inventat undeva prin anii 60-70, tiramisu în limba italiană înseamnă “ia-mă/ ridică-mă” sau “înveselește-mă”.

Ingredientele: 4 ouă mari, 4 linguri de zahăr tos, 500g mascarpone, 1 cană de cafea, aprox. 50-70ml de Amaretto, 1 pachet de pișcoturi, vreo 2 linguri de cacao. Pișcoturile, mascarpone și Amaretto noi le cumpărăm de la Lidl, sunt foarte bune (și din când în când le găsești reduse).

Notă: atenție la ouă, să fie proaspete și din sursă verificată!

Mai întâi pregătești cafeaua și o pui la răcit, după care o amesteci cu Amaretto.

Separi albușurile de gălbenușuri cu atenție în două vase separate. Într-un vas vei amesteca cu robotul (sau mâna) 4 gălbenușuri cu o treime din zahăr, până când se topește zahărul. În cel de-al doilea vas amesteci la fel albușurile cu restul de două treimi de zahăr și un praf de sare, până se topește zahărul și obții o bezea tare. Când ai bezeaua gata, adaugi mascarpone în crema de gălbenușuri, după care bezeaua și amesteci ușor, cu mâna, să se omogenizeze bine.

Într-o tavă mai înaltă, pui un strat de pișcoturi, trecute prin cafea, după care jumătate de cremă, încă un strat de pișcoturi cu cafea și cealaltă jumătate de cremă. Deasupra presari cacao să acoperi toată crema.

Dai la frigider o noapte și consumi în ziua următoare. Dacă nu ai răbdare, minim 4 ore, zice Chef. 🙂

În tava noastră ies 8 porții generoase. În funcție de cât amaretto puneți în el, vedeți dacă vă suiți sau nu la volan. 😛

Este un dezastru atât de bun, că se consumă cu viteza luminii! :)))))

Împreună cu o cană de cafea fierbinte, hmmm, bun și pentru frig, și pentru cald afară. 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *