Ep. special [franțuzesc] – Familia Croque

Familia Croque este formată din Monsieur, căruia îi place bechamelul, Madame, care vreau musai un ou ochi deasupra și Mademoiselle, care logic că este vegetariană/vegană. 😀 😛 🙂

No bine, Familia Croque este de fapt varianta franțuzească a deja celebrului sandviș cald cu șuncă și cașcaval, disponibil cam peste tot pe unde găsești pâine, șuncă și cașcaval. :)))))

Croque Monsieur este apărut prin 1910 în Paris, ca o alternativă rapidă de mâncat prin cafenele și baruri locale. Cu pâine de sandviș (franzelă/ pain de mie/ pullman loaf), șuncă și brânză Gruyère (un soi de cașcaval), prăjit în tigaie sau la cuptor, să iasă crocant.

Pe o felie de pâine, muștar, brânză Gruyère rasă și o felie de șuncă, deasupra cea de-a doua felie de pâine. Ambele unse cu unt și băgate la cuptor. Când sunt aurii, sos Bechamel și încă brânză rasă și lăsat până se topește brânza.

Croque Madame este un Croque Monsieur, cu un ochi prăjit deasupra (ochiul prăjit fiind un fel de pălărie de damă), și este apărut prin 1960.

Croque Mademoiselle este varianta făcută din legume (salată și castraveți) și cașcaval. Sau doar legume călite, de exemplu ardei gras roșu și niște ceapă.

Neamul din Provence, Croque Provençal, are și roșii.

Croque Hawaiian, ruda de pe insule, are ghiciți ce? O felie de ananas. 😀

Și mai există Francesinha, neamul portughez, originar din Porto. Între două felii de pâine se bagă șuncă, cârnați și friptură, deasupra se pune cașcaval și totul se acoperă cu un sos iute de roșii și bere. Se servește cu cartofi prăjiți. Și bineînțeles că și el are mai multe neamuri, iubitoare de ciuperci sau altele, nu intru în detalii, că îi puteți căuta pe net. 😛

Primiți un premiu dacă ghiciți care sunt favoriții mei din această familie extinsă Croque. 😀 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *