Ep. special [făinăcâtcuprinde] – pâine cu semințe

Nu planificasem să fac pâine. În primul rând pentru că există șanse maxime să iasă un dezastru adevărat, necomestibil. 😀 În al doilea rând, pentru că aveam deja diferite forme de carbohidrați prin casă, inclusiv pufuleți!!! Pâine ar fi fost ultimul lucru pe lista mea de mâncare relativ dietetică. 😛

Dar pentru că am dat drumul la cuptor, m-am decis că merită și o pâine. De preferat albă sau relativ-albă-îmbunătățită-cu-făină-neagră. Să vedem dacă crește și dacă iese. Sau nu. În ultimul moment am descoperit niște resturi de semințe asortate, drept urmare rezultatul a fost pâine ușor integrală și cu semințe. 🙂

Rețeta: 300g făină (200 albă + 100 neagră), 6g sare, 2g drojdie uscată (folosesc Pakmaya), 200ml apă călduță. Dacă vreți să respectați rețeta originală, dizolvați drojdia în apă, după care adăugați ingredientele uscate. Dacă nu, amestecați totul cu mâna sau robotul, să se omogenizeze ingredientele, după care frământați vreo 10 minute până când aluatul este neted și ușor elastic. În acest moment am adăugat semințe asortate, aprox. 50-100g. Sincer, nu am măsurat. Am amestecat iar aluatul, după care l-am lăsat să crească.

Și acum devine interesant. După o oră aluatul meu arăta cam la fel, necrescut. Poate că din cauză că a fost cam frig în cameră. Motiv pentru care l-am mutat în bucătărie, unde găteam. După vreo două ore și-a dublat în sfârșit cantitatea, așa că l-am luat și l-am mutat într-o tavă de aluminiu unsă cu puțin ulei și l-am mai lăsat vreo jumătate de oră la crescut.

Am copt pâinea 30-50 minute la foc potrivit, în cuptor preîncălzit și fără vas de apă (puteți testa și varianta asta). Nu s-a ars și s-a copt ok. Spre mirarea dezastrului de mine. :))))))

Am tăiat-o a doua zi, rece. Au ieșit niște felii ca la reclamă. 😀 Aproape că îmi vine să mai fac și a doua oară. :)))))

În rețeta originală, ingredientele se amestecă, se lasă să stea 10 minute, după care aluatul se frământă vreo 10 secunde (adică de vreo 8-10 ori), după care se lasă iar să stea, și iar se frământă, de 4 ori. După care crește timp de o oră sau până la dublarea volumului.

În cazul în care folosiți doar făină integrală, puneți 230ml apă.

Rețeta este de la Emmanuel Hadjiandreou.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *