Special pentru 9 martie avem rețeta de mucenici moldovenești (ceilalți sunt groaznici).
Chef a făcut ieri și au ieșit într-un mare fel. 🙂 Aluatul, la gust și consistență, este undeva între batoanele cu mac de odinioară și un cozonac simplu. Sunt ușor însiropați, că dacă punea mai mult sirop, ieșeau covrigi polonezi. :))) Și au nucă și miere exact cât trebuie. 😀
Alte diferențe ar fi că au dublu drojdie (20g la 1 kg de făină), mai puțin lapte și mai puțină grăsime ca la cozonaci, iau ouăle se pun întregi. Notițele ăstea sunt pentru mine, pentru când îmi voi lua inima în dinți să fac. 😛
Rețeta este de la Jamila; aluatul se face din 1 kg de făină, 3 ouă, 125g zahăr, 20g drojdie (dizolvată în puțin lapte), 2 plicuri de zahăr vanilat, esența de vanilie, coaja de la o lămâie, 125g lapte călduț, 50ml ulei, amestecate și frământate, lăsat la crescut 1 oră să își dubleze volumul, apoi se formează mucenicii (opturi), se lasă la crescut în tavă. Înainte de a se băga la cuptor se ung cu 1 ou amestecat cu puțin lapte. 30 minute la cuptor.
După ce s-au răcit se însiropează cu siropul călduț și se ung cu miere și nucă.
Siropul: 300ml apă, 150g zahăr, 1 esență vanilie, coaja de la o portocală, fierbe la foc mic până se topește zahărul, apoi se lasă să se răcească.
200g miere, 200g nucă măcinată.
Noroc că se fac doar o dată pe an, că altfel ar fi dezastru pentru siluetă. :)))) De consumat cu cele 40 de pahare… 😛 😀 🙂
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună.
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.