Ep. 152 – tocană de cartofi

Nu știu cum o fi pe la voi, dar în Brașov mâncăm cartofi, dimineața, la prânz și seara, cu diverse. 🙂 Există o explicație cât se poate de simplă: pentru foarte mulți ani, principala cultură din zonă au fost cartofii. Drept urmare localnicii s-au adaptat situației. Între timp cartofii sunt pe cale de dispariție, locul lor fiind luat de rapiță și de blocuri. Dar rețetele au rămas.

No bine, cea mai bună tocană de cartofi se face la ceaun, în aer liber. 😀 Dar astăzi avem varianta făcută pe aragaz.

În cazul meu, ceva rădăcinoase călite, în funcție de ce există prin frigider și cartofii tăiați bucăți mari. Voi puteți face varianta clasică, în care se călește ceapa tocată, peste care se adaugă cartofii.

Pentru tura asta, am pus ceapă tocată, usturoi tocat și niște morcovi tăiați felii subțiri. Uneori mai pun ardei tocat. Legumele călite cu ulei de floarea soarelui și condimentate cu sare, piper.

Cartofii tăiați bucăți mai mari, că nu vreau să ajungă piure. De regulă folosesc un singur soi, fie roșii, fie albi, că altfel unii se fierb și alții rămân tari.

Peste legume și cartofi pun apă cât să le acopere (dacă mai este nevoie, completez cu apă fierbinte pe parcurs).

La final adaug suc de roșii sau bulion. Dacă vă plac condimentele, puteți pune clasicele cimbru sau busuioc. Și pătrunjel verde, în farfurie.

Pentru cei care nu sunt vegani, tocana se poate combina cu carne, cârnați sau cremvursti. 🙂 Bineînțeles că le puteți pune de la început, dar atunci fierbeți legumele cu carnea și când este aproape gata, adăugați cartofii.

Este un dezastru clasic, sățios și foarte bun. 🙂 Și dacă mai puneți și niște castraveți acri lângă și o bucată de pâine cu cartofi, oioiiiii… 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *