No bine, cred că este suficient de clar că sunt îndrăgostită de salate (nu doar din motive de Valentine’s), din mai multe motive. 🙂
În primul rând, oricât ai fi de dezastru, riscul de a distruge o salată este destul de mic. În al doilea rând, nu ai nevoie de multe ustensile și nici nu durează foarte mult timp să faci o salată, ceea ce este perfect, pentru că cine are timp să stea cu orele în bucătărie, pe timp de covizi? [Sarcasm evident] 😀 Apoi, preferatele mele, poți să gătești cu ce ai prin frigider, inclusiv rămășite de chestii (arunci mai puțin, eficiență maximă a costurilor, gătești local și cu produse de sezon) și poți să îți folosești creativitatea. Yeeiiiii. 😛 Și nu în ultimul rând, orice ghid de nutriție, inclusiv cel actualizat al USDA pune legumele pe primul loc. Care dacă sunt combinate cu proteine și carbohidrați, respectând câteva reguli extrem de simple, ne țin sănătoși, activi și voioși. Win-win, cum s-ar spune. 🙂
Din păcate, majoritatea cunosc doar două feluri de salate: garniturile care vin pachet alături de carne cu cartofi, precum salata de varză sau murăturile și cele maxim 5-6 feluri de salate internaționale, ca salata grecească sau Cesar. Când de fapt din câteva ingrediente poți să faci n variante, care să fie atât sănătoase, cât și sățioase și mai ales, delicioase.
Așadar fanii dezastrelor, să vedem ce idei de salate avem azi. 🙂
Salată de cușcuș cu fasole verde și mentă
Rețeta originală era cu bulgur fiert, amestecat cu teci de mazăre verde (n-am gătit niciodată așa ceva, dar voi dacă aveți grădină acasă – sau sursă directă de mazăre – puteți încerca), roșii uscate și un dressing cu mentă. Eu am folosit cușcuș, hidratat cu apă fierbinte într-o cană și amestecat cu vegeta și un strop de ulei de măsline, amestecat cu fasole verde de la congelator, opărită și apoi strecurată de apă, cu roșii cherry și un dressing din ulei de măsline, sare, piper, zeamă de lămâie și mentă uscată. De preferat să construiți salata direct în farfurii, pentru că cușcușul nu merge amestecat prea tare. Vegană și super bună. 🙂
Salată de pui cu lămâie și tarhon
Știți că am mai făcut salate cu pui și maio, care se pot consuma așa sau într-o lipie ori chiar sub formă de sandviș. Diferența aici este dressingul, respectiv maioneza se amestecă cu lămâie, sare, piper, fenicul și tarhon tocate mărunt. Eu am folosit tarhon din borcan, dar când e sezonul încercați cu tarhon proaspăt. Dressingul îl amestecați cu pui fiert/ prăjit/ făcut la cuptor, tocat sau mărunțit. Este o rețetă excelentă pentru folosit resturile de carne de la un fel principal. Va fi dezastru curat. 🙂
Salată de fenicul, năut și roșii cu mozzarella
Într-o farfurie pui salată verde – romană, iceberg, ce ai prin casă. Separat amesteci într-un bol năut fiert, cu roșii (uscate sau cherry sau ce ai), ulei de măsline, lămâie, sare, piper, mărar și oregano. Lași câteva minute, după care pui peste salată. Deasupra, fenicul tocat și mozzarella ruptă cu mâna. Nu e cea mai fericită poză, dar rețeta vegetariană este bună la gust. 🙂
Rețetele sunt adaptate din cărțile de Salate, de Georgeanne Brennan.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri.
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.