Ep. special [indian] – chutney în 2 variante

Înainte să se termine anul, hai să distrugem și niște rețete indiene. 🙂 Am încercat două variante de chutney, ambele cu fructe, respectiv chutney cu prune și surata cu gutui. Fructe de sezon, ca să mâncăm super eco. 🙂 În teorie, că gutuile au fost grecești, iar prunele din Moldova de peste Prut… Dar voi poate aveți grădină… în balcon… 😀

Chutney sunt o familie de sosuri condimentate, specifice bucătăriei indiene. De la anglo-indieni ne vin variantele cu fructe, asta dacă am priceput eu bine de pe wiki, că până ajung acolo mai durează. :)) De fapt o murătură de fructe – ieeeeeei, perfect pentru dezastrele noastre acre – făcute comestibile cu o cantitate similară de zahăr. Plus că oțetul ajută la păstrat sosul toată iarna, deși în lumea congelatoarelor, cred că putem face cantități mai mici și reduce atât oțetul, cât mai ales zahărul. 🙂 De abia nu aruncăm nimic, în cazul în care nu ne place sau nu rezistă în debara…

Ca idee generală, fructele spălate, curățate, tăiate, se fierb la foc mic cu zahăr și oțet, până se transformă în sos, la final se condimentează. Condimente ce pot fi folosite: ceapă, sare, piper, ghimbir, usturoi, etc.

Chutney cu prune

Condimentat cu ghimbir, ardei iute și cuișoare, este dulce-acrișor și ține și virușii la distanță. 😀

Vezi rețeta aici.

Chutney cu gutui

Dacă nu aș fi pus oțet, ieșea un gem foarte bun, testat anul trecut cu șaorma. 😛

Citește rețeta aici.

Când vine frigul putem încerca și varianta cu mango, tot așa, fruct local, cultivat pe vapor. 😀 😛 :))))

Am folosit chutney cu prune la friptura de porc, foarte bună combinația. Familia nu a fost prea impresionată, dar nu mă supăr. :))) Varianta cu gutui am testat-o cu o pizza ușor mai arsă ca de obicei (că i-am făcut un blat integral, care are altă umiditate și necesită mai mult timp), drept urmare s-au amestecat aromele într-o combinație perfectă, de ars aromat. :)))))

Mă aștept ca voi să fiți mai creativi, ca orice dezastru care se respectă. 😛

Dacă nu consumați imediat, băgați la frigider (sau într-o debara aerisită, cu temperatură constantă). 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie.  Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *