Mama ne kilărea în fiecare vară cu ghiveci de legume, care conținea doar legume și din care alegeam cam toate chestiile, mai puțin cartofii și morcovii. :)))) Și dacă eu nu prea am apreciat savoarea legumelor combinate în ghiveci (ce denumire băbăiete :D), voluntarele din Elveția, care erau toate vegetariene la vremea respectivă, au mâncat de au lins farfuriile. 😀
No bine, rețeta de azi este mai puțin ghiveci, și mai mult un soi de orez sârbesc. 🙂 Doar modalitatea de a-l face este diferită, pentru că orezul se fierbe separat și se adaugă la final. Ceea ce este ok, de abia rămâne întreg bobul. 😀
Așadar, mai întâi căutați niște orez prin cămară și îl fierbeți în apă cu sare și puțin ulei, ca pentru salată. De preferat din cel cu bobul lung sau basmati sau ce aveți.
Separat, într-o tigaie, căliți în ulei legumele: ceapă, morcov, ardei, gogoșari sau capia, tăiate felii sau cubulețe, adăugați sare, piper, foaie de dafin și cimbru. Adăugați puțină apă și către final, roșii tocate. Când legumele sunt gata, adăugați orezul.
Eu cred că am pus și niște apio sau resturi de pătrunjel verde, că trebuia să fac curat prin frigider. 🙂
Nu e chiar dezastru, mai ales că acum nu mai aleg legumele. :)))))) Și arată șmecheros și colorat. 🙂
Rețeta este din cartea “Maramureș în bucate”, de Nicolai Tand.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.