[primulajutorînbucătărie 5] – când la garnitură ai salmonella

primul ajutor in bucatarie, first aid in kitchen

No bine, aș fi vrut să vă spun că nu m-am întâlnit cu salmonella și prietenii ei decât prin manuale, dar, surpriză!!, i-am văzut și efectele irl. În viața reală. Și, dragi fete și băieți, nu se vede, nu miroase, nu are gust (ok, poate în unele cazuri, de mâncare super alterată, dar atunci consumatorul ar trebui să fie capabil să o identifice și să nu o consume), dar are rezultate incredibil de rapide. Și e neplăcut să sfârșești de la bal, la spital, mai ales acum, când secțiile de infecțioase sunt ocupate de covizi. 🙂

Toxiinfecții alimentare pot fi de la alimente crude de origine animală (carne, ouă, lapte, fructe de mare) și chiar și de la fructe și legume (poate ați văzut știrile cu salată contaminată). O igienă deficitară în bucătărie, chiar și cea personală, poate contamina ustensilele și alimentele.

Salmonella e neam cu E.coli, Listeria, Campylobacter etc și din fericire încă reacționează la antibiotice. Manifestările apar după aprox. 12 ore în sus și pot fi diaree, febră, vărsături, dureri de stomac.

Cum prevenim? Igiena personală, a ustensilelor și a bucătăriei – știți voi, măcar apă caldă cu săpun/ detergent. 🙂 Folosim tocătoare separate pentru carne și legume sau, dacă folosim același tocător, le spălăm bine între utilizări. Carnea crudă și ouăle le depozităm pe rafturi separate în frigider față de legume și fructe. Nu consumăm conserve și borcane cu capacul umflat. Nu gătim produse alterate sau ieșite din termen de garanție. Nu gustăm direct din oală dacă gătim pentru alte persoane, nu băgăm degetul/ mâna în oală!!! Buna practică înseamnă să scoatem o cantitate mică, separat, pe o farfurie și să o gustăm cu lingura/alte ustensile, care apoi sunt puse la spălat; dacă este necesar să mai gustăm o dată, repetăm procesul cu o lingură nouă. 🙂

Primul ajutor în cazul de față înseamnă fluide și electroliți, să ajuți persoana să nu se dezhidrateze și sunat doctorul, care îți va spune dacă e caz de tratament medical și/sau spitalizare.

Discuție despre termenul de garanție: dacă gătim pentru prieteni și/sau familie, este de preferat să nu riscăm cu produse ieșite din termenul de garanție. Dacă gătim pentru noi, no bine, aici este o întreagă discuție la ora actuală despre faptul că omenirea aruncă tone de alimente care sunt ok, deși ieșite din termen. Adepții acestei mișcări propun să ne folosim simțurile fizice și cel critic și să evaluăm mâncarea: dacă arată normal organoleptic, atunci este comestibilă. Până la proba contrarie. Cel mai ușor, sigur și sănătos este însă să vă planificați cumpărăturile și gătitul, astfel încât să nu ajungeți în afara termenului de garanție și nici să nu le aruncați.


Ca idee generală, măcar o dată în viață ar trebui să faci un curs practic de prim ajutor la Crucea Roșie sau în altă parte (întreabă înainte dacă cursul este doar teoretic sau are și parte practică). La fel, ar trebui să ai o mini-trusă de prim ajutor la îndemână – nu știi niciodată când ai nevoie de ea.


Bibliografie: European First Aid Manual, 2006; International First Aid and Resuscitation Guidelines, IFRC, 2016.


Învață prim ajutor ca să ai timp de adevăratele dezastre din bucătărie. 🙂 Vezi rețetele distruse aici. 🙂 Dacă ești pasionat de citit, intră în #cookingbookclub aici. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *