Ep. 120 – tortillas făcute acasă

Tortilla este neam cu lipia, pizza, focaccia, naan șamd, care toate-s flatbreads, pâini plate (așa s-o traduce?? habar n-am.)

Dacă mă întrebați pe mine, diferența între lipie și tortilla este că prima e cu făină de grâu și cea de-a doua cu făină de porumb. Dar wiki spune că tortilla de fapt se poate face și cu făină de grâu, precum rețeta de mai jos. Și că provine de la popoarele indigene din America latină. Și se folosește în burritos, tacos, fajitas și altele.

N-am avut făină de porumb – data viitoare, așa că am găsit o rețetă de la King Arthur și am adaptat-o la ce aveam prin cămară.

Am pus 300g făină, 60g (vreo 3 linguri) de untură (rețeta spune că se poate pune unt sau ulei dacă nu vreți untură), niște sare, niște praf de copt și 200ml apă (un pahar). Ies 8 bucăți.

Deși am respectat rețeta (minune!!!), când am amestecat cu mâna ingredientele aluatul părea cam moale, așa că am adăugat încă făină, din cea integrală (ochiometric vreo 100g…). L-am frământat câteva minute, după care l-am lăsat să stea jumătate de oră. Exact ca în rețetă. 😀 No bine, acolo scrie să porționați în 8 bile (ale mele au ieșit de 75g fiecare), dar merge și după.

Cea mai dezastruoasă etapă este întinsul. Aluatul foarte fain, elastic, dar nu prea mi-au ieșit chestii rotunde și la fel… Dar e ok, că le mănânc eu, nu le duc la expoziție. :))))

Prăjite în tigaie, fără grăsime, dar lăsați tigaia să se înfierbânte bine înainte de a pune prima tortilla. O să vedeți că se umflă rapid, după care o puteți întoarce. Procesul este ca la clătite, doar că aluatul nu curge. 🙂

Dacă ați nimerit temperatura și consistența aluatului, și nici nu ați ars tortilla, atunci o să vedeți că se poate rula cu mâna.

Partea bună este că se fac rapid și că se pot congela. Și că se pot folosi în diferite rețete precum buritto sau enchiladas (păstrați câteva, că facem data viitoare. 🙂 )

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *