Ep. special [franțuzesc] – Gâteau de Crêpes à la Florentine

No bine, când vreți să impresionați audiența (și pe soacra mare) scoateți la bătaie rețetele franțuzești. De la Julia Child citire. Efectul va fi garantat. 😛

Gâteau de Crêpes à la Florentine sună extrem de sofisticat, dar tradusă pe înțelesul dezastrelor din bucătărie nu este altceva decât un alt fel de lasagna. 🙂 Bien sûr că nu se vor folosi foi de paste, ci clătite și că rezultatul va fi nu doar dezastruos de delicios, ci și rafinat. 🙂

Julia Child a fost o tipă isteață, care a apreciat adaptabilitatea felurilor de mâncare. În definitiv mâncarea trebuie să fie nu doar sățioasă și nutritivă, dar să și placă, inclusiv mofturoșilor ca mine. 🙂 Din acest motiv, chiar dacă lumea cunoaște această rețetă pentru umplutura de brânză și spanac, Julia spune că orice combinație de carne, ficat, pește și legume este posibilă pentru acest tort de clătite cu legume, cu condiția să fie tocate și/sau pasate.

Așa că eu am folosit două umpluturi diferite: una de legume și cealaltă de pui.

Rețeta de clătite o găsiți aici. Eu am făcut-o din ochi, am folosit și lapte, și apă, și am lăsat aluatul puțin mai gros, pentru niște clătite mai dense. Am folosit 6 clătite, că atâtea îmi intră în cratiță. 🙂 De preferat să pregătiți înainte vasul de cuptor și tigaia și să le nimeriți pe aproximativ aceleași dimensiuni și forme, altfel va fi complicat. Cred că dacă nu aveți o cratiță sau un vas de jena rotund, puteți folosi și o tavă de tort. 🙂

Pentru umplutura de legume, am folosit o tulpină de apio, un morcov, jumătate de ceapă și de ardei roșu, curățate, spălate, tocate după care călite în tigaie, cu ulei de măsline, sare, piper și niște mentă.

Pentru umplutura de carne am reciclat trei pulpe dezosate din supă, gata fierte și tăiate cât mai mărunt, ametecate cu niște kaizer tocat, ulei de măsline, chimen, coriandru și busuioc.

O cutie de roșii în bulion făcută sos, două linguri puse în cratiță, după care am pregătit tortul punând alternativ clătite și umpluturi; deasupra ultimei clătite, am ras telemea de vacă și am turnat restul de sos. La cuptor, foc potrivit, cred că vreo 30 de minute – verificați să nu se ardă.

Deși simplu în principiu, muncesti de îți sar capacele, lol. 🙂 Dacă ai fost deștept și ai congelat clătitele, atunci durează mai puțin. Daaar rezultatul este pe măsură. 🙂

Lăsat să se răcească ușor, după care se porționează (ies două porții).

Puteți folosi și alte legume, de exemplu vinete, ciuperci, dovlecei sau vârfuri de sparanghel, iar ca sosuri bechamel sau un sos brun. (Dacă ajungeți la nivelul ăsta, practic sunteți dezastru Chef. 😛 )

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.