[primulajutorînbucătărie 3] – când te-ai lovit de dulap

primul ajutor in bucatarie, first aid in kitchen

Din motive independente de voința mea, dezastru cum sunt, am prostul obicei să intru în diferite obiecte de prin bucătărie. Cele mai memorabile sunt datul cu tărtăcuța de ușile de la dulapuri sau de geam (pe subconștient îl doare chiar și acum 😀 ). Important e să nu dizloci mobila sau niște membre personale în același timp. 🙂

Loviturile în general se tratează cu indiferență sau cu “dă să pup, că trece”. 🙂 Deși, în anumite cazuri, pot duce la plăgi sângerânde, caz în care vezi primul ajutor în caz de tăieturi.

Prevenirea înseamnă în primul rând ca bucătăria să fie un spațiu organizat (nu e cazul meu, lol) și cu ustensilele și echipamentele protejate. În rest e nevoie de atenție din partea ta și să faci lucrurile fără grabă. 🙂 Ai grijă când te apleci la cuptor, ai grijă când te sui pe un scaun să ajungi la dulapurile suspendate, să nu cazi, ai grijă la sertare uitate deschise. Și ai foarte mare grijă la suprafețe umede, la cioburi, la zone pe care au căzut resturi de mâncare sau ulei. În cazul în care ai scăpat sticla de ulei pe jos – se mai întâmplă 🙂 – aruncă sare pe jos, las-o să absoarbă uleiul, după care mătură sarea și spală cu degresant de aragaz, clătește și usucă.

Primul ajutor în cazul de față înseamnă să evaluezi lovitura; o simplă vânătaie va trece în zilele următoare; o plagă se curăță și acoperă cu bandaj compresiv sau plasturi; dacă persoana afectată se plânge de dureri foarte mari, s-a lovit la cap/spate, a căzut, vomită, este incoerentă, atunci sună la serviciile de urgență cât mai repede posibil.


Ca idee generală, măcar o dată în viață ar trebui să faci un curs practic de prim ajutor la Crucea Roșie sau în altă parte (întreabă înainte dacă cursul este doar teoretic sau are și parte practică). La fel, ar trebui să ai o mini-trusă de prim ajutor la îndemână – nu știi niciodată când ai nevoie de ea.


Bibliografie: European First Aid Manual, 2006; International First Aid and Resuscitation Guidelines, IFRC, 2016.


Învață prim ajutor ca să ai timp de adevăratele dezastre din bucătărie. 🙂 Vezi rețetele distruse aici. 🙂 Dacă ești pasionat de citit, intră în #cookingbookclub aici. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *