De astăzi avem un alt serial special, #primulajutorînbucătărie, pentru că odată ce ai pătruns în bucătărie sunt șanse maxime să te arzi/ tai/ lovești/ aluneci etc., drept urmare trebuie să fii pregătit atât pentru a preîntâmpina accidentele, dar mai ales pentru a-ți da primul ajutor rapid, atunci când situația o cere.
În lista mea de dezastre personale, arsurile sunt pe loc fruntaș. 🙂 Și evident că nu mă refer acum la ars prăjiturile, ci la ars diferite părți ale corpului. 🙂 Ca de exemplu limba, atunci când n-am avut răbdare să aștept să se răcească mâncarea sau degetele și/sau brațele atunci când am folosit cuptorul. Din fericire până acum n-am vărsat nicio oală fierbinte pe mine, dar mai este timp… 🙂
Zone unde te poți arde sunt aragazul, plita electrică, cuptorul, inclusiv cel cu microunde, prajitorul de pâine șamd. în combinație cu diferite oale, tigăi, crătiți, capace, linguri etc.
Cel mai simplu este să prevenim arsurile. 🙂 Drept urmare fii atent și nu te grăbi atunci când lucrezi cu foc deschis. Ferește-te de zonele cu abur fierbinte (atunci când deschizi cuptorul sau iei capacul de pe oală). Folosește prosoape sau mănuși de bucătărie. Dacă trebuie să guști lichide fierbinți așteaptă să se răcească (de ex. toarnă câteva linguri de lichid într-o farfurie întinsă, să grăbești procesul de răcire, după care gustă). Ai grijă cum poziționezi vasele pe aragaz, să nu pleci cu ele sau să nu cadă și să ajungă pe tine. 🙂
Dacă s-a întâmplat să te arzi, primul ajutor înseamnă răcirea imediată a zonei cu apă rece (sau plasturi cu gel, dacă ai așa ceva la îndemână) și, după caz, acoperirea ei cu un plasture sau bandajarea ei cu un pansament steril. Răcirea arsurii ajută la scăderea durerii, reducerea edemelor, previne eventualele infecții și reduce adâncimea arsurii. În cazul în care ai bășici, nu le sparge. Nu se recomandă folosirea gheții întrucât poate deteriora țesutul. Aloe vera și mierea de albine pot fi aplicate pe răni minore, după răcirea în prealabil a țesutului și pot ajuta la grăbirea procesului de refacere (dacă ești fanul acestor produse și le folosești în mod uzual, altfel atenție la eventuale alergii șamd.).
Sarea, albușul de ou, cartoful ras și alte remedii din mitologia populară nu sunt recomandate (pot duce la infectarea zonei afectate).
Cu cât zona arsă este mai mare, sau cu cât arsura este mai adâncă (nu ai doar o roșeață – arsuri de gradul 1 – ci bășici – arsuri de gradul 2 – sau țesut carbonizat – arsuri de gradul 3), sau cu cât am ars zone mai sensibile (ex. ochi), cu atât devine mai necesar să apelezi rapid la serviciile de urgență sau doctorul de familie care va ști unde să te îndrume.
Ca idee generală, măcar o dată în viață ar trebui să faci un curs practic de prim ajutor la Crucea Roșie sau în altă parte (întreabă înainte dacă cursul este doar teoretic sau are și parte practică). La fel, ar trebui să ai o mini-trusă de prim ajutor la îndemână – nu știi niciodată când ai nevoie de ea.
Bibliografie: European First Aid Manual, 2006; International First Aid and Resuscitation Guidelines, IFRC, 2016.
Învață prim ajutor ca să ai timp de adevăratele dezastre din bucătărie. 🙂 Vezi rețetele distruse aici. 🙂 Dacă ești pasionat de citit, intră în #cookingbookclub aici. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.