Ep. special – panettone

Când nu știi să faci cozonac, ce faci? Faci panettone. 🙂

Într-una din puținele dăți în care am încercat să fac cozonac, a crescut, a arătat impecabil, dar nu a avut niciun gust. Că am uitat să pun sare în el. :))) Doar că anul ăsta am descoperit niște fructe confiate prin frigider și cum ar fi fost indicat să fie folosite înainte de a expira, m-am apucat de căutat rețete.

Panettone este un cozonac italian, originar din Milano, cu o formă cilindrică și care conține stafide, coajă confiată de portocale și/sau ciocolată.

Eu am folosit o rețetă care promitea rezultate fabuloase, cu un efort minim, peste noapte. 😀 Asta pentru că, of course, am citit în diagonală și am ratat partea în care aluatul se punea la dospit de vreo 3 ori. :))) În plus m-am apucat de el în miezul zilei și am terminat de copt după miezul nopții. Never again!!!

No bine, rețeta: 85g făină 000 cu un vârf de drojdie și 74g de apă rece se amestecă într-un bol și se lasă peste noapte la dospit (8-12 ore).

Dimineața maiaua se amestecă cu celelalte ingrediente: 269g făină 000, 57g apă călduță, 2 ouă mari, 57g unt moale, niște esență de vanilie și de portocale sau 1 plic de zahăr vanilat, 1 lingură de drojdie, 1 linguriță de sare, 67g zahăr. Cu mixerul sau mâna, până se omogenizează și iese un aluat moale și neted. Al meu a ieșit ușor lipicios, dar nici nu m-am stresat cine știe ce să îl frământ…

La dospit, acoperit, încă 1-1.5 oră (trebuie să crească, dar nu neapărat să își dubleze cantitatea).

După care se amestecă cu fructele confiate: 85g stafide, 64g caise uscate tăiate, 85g merișoare, 71g ananas confiat, 2 linguri coajă rasă de portocale sau lămâi. Eu am pus cam jumătate din cantitate, că mi s-a părut exagerat de mult și am combinat niște resturi de caise, coajă confiată de portocale (de se găsește la Lidl), ananas și papaya confiate.

Aluatul îl pui într-o tavă mai înaltă și îl lași la crescut – din nou! – vreo oră.

No bine, și de parcă nu era de ajuns și coptul necesită mai multe faze: 10 minute în cuptor preîncălzit, la 200 grade C, după care 10 minute la 190 grade și apoi 20-35 minute la 175 grade. 🙂 Practic de la foc mediu către tare, la început, dai cuptorul către mic. În cazul în care se arde coaja prea repede, îl acoperi cu o folie de aluminiu.

Îl poți tăia după ce se răcește, altfel se face praf. 🙂 Poate fi congelat felii și încălzit la microunde sau pe prăjitorul de pâine.

PS: Dacă te apuci de gătit panettone, rotunjește cantitățile, ale mele sunt de la americani. 🙂 Cică ar trebui să iasă 16 porții x 65g x 200 calorii…

PS2: Jamie Oliver are 2 rețete de budinci cu leftovers de panettone. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *