Ep. 29 – niște gutui (din nou)

Din motive independente de voința mea a venit toamna, s-a făcut frig (brrrr) și mi-am primit o pungă de gutui. Le-aș fi gătit cu ceva carne, dar mi s-a părut efortul prea mare… le-aș fi transformat în plăcintă, dar nu prea am voie carbohidrați… Să mă uit la ele, no bine, vreo două zile a funcționat, după care am realizat că se cam strică și e musai să fac ceva cu ele.

Drept urmare le-am curățat și tăiat bucăți – n-ar putea să inventeze cineva gutui care se curăță singure??? – după care le-am aruncat într-o oală cu apă cât să le acopere. Pe net scria că trebuie fierte vreo oră, dar ale mele într-un sfert de oră erau praf făcute. :))) Le-am ținut mai mult de jumătate de oră pe foc, după care am scos apa într-o altă oală și le-am măsurat aproximativ. La o cantitate de fruct am pus jumătate de cantitate de zahăr – în cazul meu o cană de zahăr la vreo patru polonice de fructe super fierte și jumătate de lime, că nu aveam lămâi. După care, înapoi pe foc încă vreo jumătate de oră. Maxim. Amestecat continuu ca să nu le ard. Rețeta zicea că poți să le bagi la blender înainte de zahăr, dar la mine nu a fost nevoie. 

Au ieșit patru borcane plus ce am mai mâncat direct din oală. :)) Dacă vrei să le condimentezi, poți adăuga cardamon și scorțișoară. De păstrat la frigider că nu apucă sfârșitul anului. :)))

Și cu zeama ce-ai făcut? No bine, am vrut să fac jeleu. Dar cum sunt un dezastru, n-am realizat că nu am pectină în casă. :)) Am redus cantitatea la jumătate, pe foc mic, sperând că se leagă ceva. :)))) După care am pus-o într-un borcan la frigider, că sigur va fi bună la însiropat un blat ceva. :)))

Update (oct 2022): din 3 gutui de mărime medie, din care nu am aruncat prea mult în afară de cotor, fierte cu tot cu coajă, o cană de apă, 4 linguri de zahăr tos și jumătate de lămâie mi-au ieșit 2 borcane reciclate de iaurt.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *