Ep. 2: niște gutui

Rețete pentru dezastre la fel de mari ca mine ❤ Pentru toți ceilalți există site-urile de specialitate. 😀

Ca să vă iasă rețeta, mai întâi de toate e musai să aveți ambianța potrivită: Pink, pus pe maxim și vreo 2-3 ustensile scăpate pe gresie, în capul vecinei de dedesubt (dacă nu aveți vecini, împrumutați!).

Cum s-a născut această rețetă fabuloasă? No bine, m-am săturat de legumele mele obișnuite și am zis hai să fac unele la cuptor. După care mi-au sărit în ochi gutuile de pe masă. Stăteau acolo din toamna anului trecut, de când le-am cumpărat să fac ceva cu ele… Cel puțin la două săptămâni au apărut pe lista de “nu uita gutuile” dar se pare că viața lor pe masă a fost mai lungă decât cea a legislației fiscale a guvernului…

Rețeta vegană cu gutui: cureți niște morcovi, păstârnac, o ceapă (eu folosesc roșie) și 2 gutui, le tai rondele, bucăți mai mari, le arunci în cratiță cu puțin ulei și condimente (nu uita sarea, da ? ), pui apă și le arunci în cuptor. Din când în când mai amesteci în ele și – de preferat – le scoți din cuptor când sunt fierte, dar întregi și înainte de a le arde cu totul. .D De folosit pe post de garnitură sau fel principal, după caz.

Musai de asortat cu puțină filozofie: ia auziți aici “… meniul este românesc, dar altfel. Ingredientele folosite sunt la rândul lor 100% cele identificate doar în cărți de bucate vechi. Un loc în care uleiul de măsline e înlocuit cu cel de nuci, semințe de dovleac sau rapiță, rozmarinul cu măghiranul iar ienupărul e printre cele mai îndrăgite și folosite mirodenii. ” (citat de pe fb, de la ceva fițoșenie de restaurat local). Adevărul e că măslinele cresc prin ro mai ceva ca bananele și avocadoul :)) Că de uleiul de rapiță folosit pe vremea bunicilor nici nu vreau să mai pomenesc, toate rețetele erau pline de el (sau de ulei de palmier, că nu mă mai ține memoria… ). 😀

Luați cu gutui (dacă n-ați chef de legume, le puteți face lichior). :))

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂