Rețete pentru dezastre la fel de mari ca mine ❤ Pentru toți ceilalți există site-urile de specialitate 🙂
—
Ca să vă iasă rețeta, mai întâi de toate e musai să aveți ambianța potrivită: Pink, pus pe maxim și vreo 2-3 ustensile scăpate pe gresie, în capul vecinei de dedesubt (dacă nu aveți vecini, împrumutați!).
Cum s-a născut această rețetă fabuloasă? No bine, m-am săturat de legumele mele obișnuite și am zis hai să fac unele la cuptor. După care mi-au sărit în ochi gutuile de pe masă. Stăteau acolo din toamna anului trecut, de când le-am cumpărat să fac ceva cu ele… Cel puțin la două săptămâni au apărut pe lista de “nu uita gutuile” dar se pare că viața lor pe masă a fost mai lungă decât cea a legislației fiscale a guvernului…

Rețeta vegană cu gutui: cureți niște morcovi, păstârnac, o ceapă (eu folosesc roșie) și 2 gutui, le tai rondele, bucăți mai mari, le arunci în cratiță cu puțin ulei și condimente (nu uita sarea, da 😉 ), pui apă și le arunci în cuptor. Din când în când mai amesteci în ele și – de preferat – le scoți din cuptor când sunt fierte, dar întregi și înainte de a le arde cu totul 🙂 De folosit pe post de garnitură sau fel principal, după caz.
Musai de asortat cu puțină filozofie: ia auziți aici “… meniul este românesc, dar altfel. Ingredientele folosite sunt la rândul lor 100% cele identificate doar în cărți de bucate vechi. Un loc în care uleiul de măsline e înlocuit cu cel de nuci, semințe de dovleac sau rapiță, rozmarinul cu măghiranul iar ienupărul e printre cele mai îndrăgite și folosite mirodenii. ” (citat de pe fb, de la ceva fițoșenie de restaurat local). Adevărul e că măslinele cresc prin ro mai ceva ca bananele și avocadoul :)) Că de uleiul de rapiță folosit pe vremea bunicilor nici nu vreau să mai pomenesc, toate rețetele erau pline de el (sau de ulei de palmier, că nu mă mai ține memoria… ) 😀
Luați cu gutui (dacă n-ați chef de legume, le puteți face lichior) :))
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie 🙂