Ep. special [săsesc] – supă de mere sau Apfelsuppe

Supa de mere săsească, cunoscută și sub denumirea de Apfelsuppe, există în mai multe variante, merele putând fi fierte întregi, pasate sau tăiate cuburi.

De exemplu, una din cele mai rapide rețete spune că pui felii de mere și stafide sau merișoare la fiert în suc de mere amestecat cu zeamă de lămâie și zahăr, lași să fiarbă vreo cinci minute, după care îngroși supa cu amidon și mănânci. Sună… bizar. 😀

În cazul de față, zeama este de porc cu legume și mere, ceea ce are mai mult sens pentru sașii din Ardeal și pentru o ciorbă de toamnă-iarnă. 🙂

În rețeta originală, de la o tanti din Viscri, jumătate de kilogram de oase de porc se fierb cu legume, adică ceapă, morcov, țelină și pătrunjel, după care se pune 1,5 kg de mere acrișoare și la final se drege cu ou, făină și oțet.

Eu am folosit 3 oase de porc (un sfert de kilogram), cu puțină carne pe ele; ar fi mers puțin mai multă carne; spumate când dau în primul clocot, apoi fierte vreo 2 ore, adică până carnea se ia ușor de pe oase. La foc mic, cu capac, completat cu apă caldă, din când în când. Un morcov mare, o ceapă roșie, două fire de apio în loc de pătrunjel rădăcină și țelină; curățate, spălate, tocate mărunt și aruncate în zeamă, după ce am scos oasele. Condimentat cu sare și piper, pus în oală și carnea recuperată de pe oase. La final, un măr acrișor, curățat de coajă și cotor și tăiat bucăți mici și lăsat să mai fiarbă vreo 5-10 minute, apoi turnat un strop de oțet din tarhon murat și presărat pătrunjel verde, când se servește în farfurii.

Ca un dezastru ce sunt, n-am respectat rețeta din care m-am inspirat, pentru că eu nu dreg ciorbele, nici cu ou, nici cu smântână.

Și n-am priceput unde să pui un kil și de mere, că la mine în oală mai mult de un măr nu a încăput; cel de-al doilea l-am ronțăit crud. 😀

Rezultatul a fost foarte bun, iese o zeamă gustoasă, ușor dulceagă, dar care nu are gust de compot de mere, vreo 3 porții. :)))

Inspirația este dintr-o carte de rețete foarte simpatică intitulată Bucate de prin sate, ediția I, pe care o găsiți aici.

E genul de dezastru care merită repetat în acest sezon. 😛

Am mai găsit o variantă de la o săsoaică din Criț, care pune carnea la călit cu untură sau ulei, după care toarnă legume de sezon, inclusiv ardei, gogoșari, varză, gulie și roșii, adaugă merele și la final o drege cu făină amestecată cu lapte și smântână.

Dacă nu vă satisfac variantele săsești, există și cea ungurească, almaleves, în care merele se fac compot, după care zeama se îngroașă cu făină și smântână (unde este paprika?! 😀 ). Poftă bună!

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.