[prăjitorturișicafea 54] – Kaiserschmarrn sau clătita pufoasă mărunțită a împăratului Franz

Că tot vine sezonul de schi (pentru unii) în Austria, sigur o să vreți o clătită pufoasă și o cafea la micul dejun. Sau la desert. Sau oricând vă este poftă! :)))

Kaiserschmarrn este o clătită la care muncești cam mult, după părerea mea, pentru că trebuie să bați gălbenușurile și albușurile separat, după care să le combini, după care să prăjești clătita pe foc, apoi să o bagi de vreo două ori la cuptor… supușii lui Franz aveau cam mult timp la dispoziție… Franz Iosif I, Kaiser peste Austro-Ungaria, deci neam de-al nostru transilvănean, a crăpat în mijlocul primului război mondial la 86 de ani. De unde se vede că i-au priit clătitele!

Ingrediente: 6 ouă, 180g făină, 350 ml lapte, 3 linguri zahăr tos, 2 linguri stafide, coajă de lămâie, un plic de zahăr vanilat, niște rom sau esență de rom, un praf de sare, 50g unt; 1 lingură de fulgi de unt și zahăr tos pentru caramelizat; zahăr pudră și scorțișoară pentru pudrat.

Stafidele se pun la înmuiat cu rom sau esență, pentru un sfert de oră. Gălbenușurile se amestecă cu lapte, făina, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Separat, albușurile se bat spumă cu zahărul tos și un praf de sare. Apoi se înglobează albușurile în aluat, amestecând ușor cu o spatulă.

Într-o tigaie/cratiță mare sau două mai mici, care pot fi băgate și la cuptor, se pune untul la topit pe aragaz, apoi se toarnă cu grijă aluatul de clătită, adăugând deasupra stafidele, după 1-2 minute. Se întoarce cu grijă clătita, apoi se bagă la cuptor, la 180 de grade, pentru 6-8 minute. Când este făcută, se scoate din cuptor și se mărunțește cu furculița, apoi punem deasupra fulgii de unt și zahăr și mai băgăm o dată la cuptor, până se caramelizează. Se servește pudrată cu zahăr și scorțișoară și cu compot de prune sau sos de mere alături. Sau alte fructe de sezon.

Eu am împărțit ingredientele la trei și am făcut o clătită fix de o tavă mică de jena, pe care am băgat-o direct în cuptor, pentru că nu se putea pune pe plită. N-a fost cea mai inteligentă idee, pentru că, în același timp, am uns tava cu mai puțin unt, că părea suficient, așa că bineînțeles că aluatul s-a prins de tavă. :))))

Știu că arată dubios rău în poză, dar aluatul este copt, clătita iese dulce, dar nu extrem și combinația cu prune este delicioasă. Folosind o tigaie, s-ar putea să iasă mai arsă, pe ambele părți. Clătita, nu tigaia. 😀

Pentru o dimineață fără dezastre majore, lângă o cană de cafea fierbinte, este o alegere interesantă. 🙂

Rețeta este de pe site-ul de promovare turistică a Austriei.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.