Ep. special [dinTransilvania] – budincă cu brânză de vaci sau vargabéles

Rețeta mamei. Vargabéles este un desert de bucătărie din Cluj Napoca, adoptat de zona transilvăneană, până la Budapesta. 😀 Cel puțin așa scria pe net.

Cum anul acesta discutăm de bucătăria verde, cum să nu aruncăm mâncare și să folosim tot ce putem, mi se pare o rețetă potrivită, pentru că ea combină resturile de tăiței cu brânza de vaci într-un desert sățios, făcut la cuptor.

Mama face varianta rapidă: fierbe tăiței lați – laște într-o oală cu apă clocotită și puțină sare, îi scurge de zeamă și îi clătește, după care reci îi amestecă cu umplutura de brânză. O cutie de 500g de brânză de vaci, amestecată cu 3 ouă întregi, vreo 4 linguri de zahăr. Într-o tavă unsă cu unt sau margarină, toarnă amestecul de tăiței și brânză și dă la cuptor, la 180 de grade, timp de 45 de minute. Dacă se arde puțin, nu e dezastru, e foarte bine. 😀 :)))))

În varianta de restaurant, budinca mai are zahăr vanilat, coajă de lămâie și stafide și niște smântână, dacă brânza de vaci nu este cremoasă. Între noi fie vorba, mai nou este greu să găsești pe piața românească o brânză de vaci grunjoasă. De asemenea, budinca se toarnă în tavă între două straturi de aluat de plăcintă, fiecare format din vreo 3 foi, unse cu grăsime. Când e gata, se taie în pătrate și se pudrează cu zahăr pudră.

Am mai văzut variante în care tăițeii se fierb în lapte. Puteți experimenta. 🙂 Nouă ne plac rețetele mai simple și pe mofturile personale. :))))

În mod surprinzător, am mâncat și eu o felie. 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *