[bucătăriaverde5] – anul acesta consum mai puțină energie și plastic

Știți cum este, teoria ca teoria, practica ne omoară. Ilustrat perfect prin tema episodului de astăzi. 🙂 A sosit momentul să discutăm de energie și de plastic în bucătăria noastră cea verde.

Dacă ați ajuns aici din întâmplare, nu discutăm nici de zugrăvit pereții verde, nici de cumpărat veselă verde. 😀 Pentru că suntem preocupați de planetă, încercăm să ne modificăm comportamentul față de alimentație, astfel încât să ducem o viață etică, sustenabilă și prietenoasă față de mediul înconjurător. Vi se pare că vorbesc din romane? 🙂 Din fericire eu și prietenii mei testăm aceste principii de mai mulți ani și știm că în fiecare zi mai putem învăța câte ceva. Ceea ce vă recomand și vouă. 🙂

Așadar, să recapitulăm lecțiile acestui an: aruncăm cât mai puțină mâncare, pentru că avem listă de cumpărături și planificăm ce vrem să mâncăm, nu aruncăm niciodată prăji sau înghețată (never ever!!!!) și suntem fani salată, legume și fructe măcar jumătate de farfurie, unii dintre noi avem zile cu legume și dacă ne rămân resturi de mâncare, le recombinăm, congelăm și mâncăm. Tot, și uneori lingem și farfuria. 😀

Întrebarea întrebărilor este cum să folosim cât mai puțină energie și cum să scăpăm de plastic. Cine găsește soluția perfectă probabil va primi un premiu Nobel.

CUMPĂR

folosesc saci reutilizabili la cumpărături în loc de pungi

cumpăr fructe și legume care nu-s în pungi de plastic

folosesc recipiente reutilizabile unde se poate (ex. măsline, vitrina cu servire)

cumpăr vrac, unde se poate

cumpăr din magazine eco-friendly

cumpăr echipamente eficiente energetic

GĂTESC

gătesc cât mai simplu

gătesc cu ingrediente proaspete, care nu necesită procesare termică

gătesc cu ustensile fără plastic

folosesc aparatură eficientă energetic

COMAND

comand mix de mâncare procesată și mâncare neprocesată (salate)

comand în recipiente refolosibile

comand în recipiente reciclabile sau compostabile

am cană refolosibilă pentru cafea

evit ambalajele de unică folosință

comand din locații apropiate

comand din locații cu politici de eficiență energetică (există oare?)

Este foarte interesant cum ne-am schimbat în 30 de ani toate comportamentele ecologice, pentru că plasticul este o invenție recentă, iar românii au trecut prin ani de zile cu pene majore de curent. De exemplu, faptul că eu îmi permit să gătesc mai multe porții și să congelez este un merit al vremurilor actuale – vedem cât timp se va mai putea, pentru că înainte de 89 nu ar fi fost posibil.

Cât privește eficientizarea consumului de energie, asta nu se poate face de pe o zi pe alta. Dar atunci când planifici o renovare sau când ți se strică un aparat, unul din criteriile de achiziție poate fi eficiența energetică. Pe de altă parte, nu știu ce este mai eco, un aparat vechi, care consumă mai mult, dar care poate fi reparat și folosit mulți ani sau un aparat nou, care consumă mai puțin, dar care atunci când ți s-a stricat ajunge la gunoi?

Gătitul cât mai eficient energetic cred că este destul de logic: orice gătești fără foc/ frigider/ mixer și consumi rapid; vara și toamna când ai multe opțiuni, este destul de ușor; iarna este mai complicat. La fel, este mai eficient să gătești o zi mai multe feluri de mâncare, care să îți ajungă pentru o săptămână, decât să arzi cuptorul trei zile la rând – dacă e unul ca al meu, care se încălzește greu.

Cât privește plasticul, am scăpa de această problemă dacă nu ar mai fi totul în plastic. Dacă asta nu se poate, măcar să eliminăm plasticul de unică folosință.

#letsgetgreen! pentru că anul acesta bucătăria noastră devine verde. Citește toate episoadele aici. Și dacă ești un dezastru începător, uite aici un curs rapid de bucătărit.