Ep. 100 – prăjitură Claudia :)

După fix 10 ani de când am intrat în posesia rețetei și 99 de episoade #dezastruinbucatarie m-am încumentat să fac singura prăjitură care, din motive neelucidate, se cheamă Claudia. 🙂 Deși, la origine, este prăjitura Albina sau Albinița, mai mult ca sigur din cauza foilor cu miere de albine. 🙂 Ungurii au propria lor variantă, care se cheamă mézes krémes și care deasupra are glazură de ciocolată în loc de zahăr pudră.

Dacă vizitați cofetăriile în mod regulat, este una din prăjiturile cu foi la kilogram și care apare ca prăjitură de post. De ce de post, când rețeta originală conține untură (!!!) nu știe nimeni. Bine că nu e trecută și la prăjituri vegane că mierea numai vegană nu este… 😀

Nu este o prăjitură simandicoasă, dar este bună nene, așa, dulce-acrișoară… :))))

Pobabil că nu m-aș fi apucat de ea, că trebuie să aștepți vreo două zile să o poți tăia, dar cu ce altceva să sărbătorim cele 100 de episoade pe site, cu șaorma cu de toate? 😀 Nuuuu, cu prăji Claudia. <3

Foile: 150g zahăr, un praf de sare, 2 linguri miere și 100g unt de 82% se pun într-o crăticioară, pe foc; se amestecă, până se omogenizează, se topește zahărul și începe să fiarbă (face mici bulbuci), după care se lasă la răcit. 600g făină, 1 lingură bicarbonat se amestecă într-un castron, peste se adaugă ingredientele lichide răcite și 1 ou amestecat cu furculița cu 3 linguri de lapte. Amestecați bine și aluatul îl împărțiți în 4 bucăți, din care veți întinde pe o planșetă unsă cu puțină făină cele 4 foi (dimensiuni: tava de cuptor). Încercați să vă iasă foile aproximativ la fel, ca să nu aveți pierderi multe la final. Foile se coc pe hârtie de copt, în cuptor preîncălzit, la temperatură medie, aprox. 8 minute (în cazul meu), după ce au fost găurite cu furculița, să iasă uniform. De la miere au o culoare închisă, sunt fragile când le scoateți din cuptor, dar se întăresc, ca biscuiții. Le lăsați să se răcească bine, apoi se vor umple cu crema.

Crema: 200g unt moale, la temperatura camerei și 150g zahăr tos frecate cu mixerul, după ce se topește zahărul se adaugă grișul fiert în lapte (80g griș turnat în ploaie în 300ml lapte pus la fiert și 1 zahăr vanilat și amestecat bine cu un tel, pe foc, până se leagă, după care răcit). Iese o cremă albă.

Montat: într-o tavă sau pe un tocător pusă o foaie, jumătate din crema albă, foaia 2, 1 borcan de gem sau marmeladă (eu am pus 400g de gem de caise homemade), foaia 3, cealaltă jumătate de cremă albă și foaia 4. Deasupra prăjiturii se pune un tocător mai greu de lemn și se lasă la rece o zi-două, ca să se înmoaie foile. După care se pudrează cu zahăr pudră și se taie bucăți.

Dezastruos de bun, dar înfiorător de dulce!!! 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.