Ep. 97 – maneesh

Manakish, manaeesh, man’ousheh vine din zona Orientului Mijlociu (originară din Liban) și este o pâine plată similară cu pizza. Aluatul poate fi acoperit cu cimbru, brânză sau carne tocată. Toppingul de cimbru și alte condimente se cheamă Za’atar.

Eu am folosite rețeta lui Paul Hollywood, care spune că pentru o porție (3 bucăți mari) aveți nevoie de 500g făină, 360g apă călduță, 10g sare, 25g zahăr tos, 10g drojdie uscată, 20ml ulei măsline. Amestecate bine și frământate vreo 10 minute. Aluatul moale și elastic se lasă vreo oră la dospit – până își dublează volumul. Împărțit în 3 bucăți, dat forma unor cercuri plate, pus deasupra Za’atarul, lăsat vreo 20 de minute până se încălzește bine cuptorul, băgat la cuptor 15 minute la 230grade.

Za’atarul se face din 3 linguri semințe de susan, 2 linguri cimbru uscat, 1 lingură măghiran uscat și 2 linguri jumătate ulei de măsline. Amestecat bine.

Eu am făcut din jumătate de cantitate, făina a fost 2/3 făină integrală (din Kaufland) și 1/3 făină de 650 și am copt aproape jumătate de oră. Da, în cuptorul meu cel dezastru. Motiv pentru care s-au ars ușor pe fund, dar am mâncat tot-tot-tot. :)))

Paul recomandă mâncatul la micul dejun împreună cu baba ganoush (clasica salată de vinete); wiki zice că merge combinat cu brânză feta și ceai de mentă sau mezze (platou combinat de măsline, hummus, legume, carne etc).

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *