Am vrut să fac salata asta anul trecut, pentru bookclubul din decembrie, am cumpărat chiar și ridichile, dar degeaba, n-am avut timp. 🙂 Oana în schimb nu s-a lăsat, așa că astăzi avem rețetă restantă. De fițe. 😀
—
Bine că am citit cartea lui Jamie Oliver cu rețete de Crăciun în noiembrie că la fix am făcut salata asta a lui de Anul Nou… chinezesc! Cred că am luat în serios faza cu „Să fie X-mas în fiecare zi!”, mai rămâne să mă apuc de frământat cozonaci…
Dar să revenim la oile noastre. Din cantitățile din rețeta originală cică ies 12 porții, io n-am ce face cu 12 porții, așa că am redus după ureche până au ieșit două. Pe una am mâncat-o imediat, cu tocană de cartofi, pe cealaltă am mâncat-o ofilită a doua zi, dar n-am pățit nimic. E bună, e crocantă, e dulcică, e colorată și mai altfel dacă v-ați plictisit de salata de varză, interesantă mâna aia de migdale și afine aruncate la final.
E nevoie de:
1 ceapă roșie
2 morcovi mari (și tari, că altfel nu iese julienne-ul…)
2 mere
500 g de varză roșie
500 g de varză albă
1 lingură de muștar (integral zice, ce-o hi aia?)
4 linguri de oțet alb de vin (ei, da, că ăla de mere tușește… eu din ăla am avut, din ăla am pus)
ulei extra virgin de măsline
1 legătură de ridichi (n-am avut)
1/2 de lămâie
100 g de fulgi de migdale (n-am avut fulgi, am mărunțit migdale la robot, n-a fost bai)
100 g de fructe uscate (io am pus afine)
30 g de pătrunjel (nici din ăsta n-am avut)
Am avut și am pus că a zis Jamie că putem să punem și altceva, important să fie fresh and crunchy, adică proaspăt și crocant cum ar veni, sfeclă roșie și gutuie.
Important e să tăiem cât mai fin tot, tot, tot. Începem cu ceapa care se amestecă imediat cu muștarul, oțetul, 4 linguri de ulei, un praf de sare și piper ca să-i mai ia din asprime.
Urmează verzele care se pun peste ceapa tratată, morcovii, ridichile, merele (care se stropesc imediat cu suc de lămâie ca să nu se decoloreze) etc. La final de adaugă migdalele prăjite (puțin, nu până iese fum cum am făcut eu!) și fructele uscate. La final se toacă pătrunjelul și se pune deasupra.
Cică se poate da salata așa, în straturi, la frigider, se scoate și se amestecă doar când e momentul să fie servită. S-aveți poftă!
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.