Ep. 68 – cornbread (fără gluten)

No bine, la cererea fanilor avem rețeta mai repede, dar atenție, e cu disclaimer: această rețetă este de fapt o maaaaare improvizație, construită pe ingredientele din frigider. 😀

Am vrut să fac cornbread – un fel de pâine-prăjitură din făină de porumb, tradițională din sudul lui USA (din câte am citit eu prin diagonală), doar că era musai să fie gluten-free, drept urmare rețetele care combinau mălaiul cu făină de grâu au picat din start; ce aveam prin casă era mălai nu făină de porumb, așa că am riscat, în ideea că dacă nu ieșea comestibil, peștii lui taică-miu urmau să fie tratați cu mâncare deluxe. ? :)))) Apoi rețetele, majoritatea au lapte în ele (sau buttermilk) și eu aveam doar iaurt. 🙂 V-am zis improvizație maximă a la dezastru șef! 😛

Voi dacă o să faceți, să combinați într-un castron ingredientele uscate și în altul cele umede, după care amestecați cele două. Exact ca la brioșe.

Eu pentru că-s dezastru, am aruncat totul într-un singur castron, în funcție de cum le-am găsit prin casă/ frigider/ cămară: 2 căni de mălai (400g), 1 iaurt mare Zuzu (400g), 2 ouă, 3 linguri de zahăr tos (aprox. 100g), 1 linguriță de sare (și a ieșit cam sărată după gustul meu, data viitoare juma de linguriță), 1 praf de copt, 1 lingură de untură (de porc, logic, deci pa-pa rețeta vegană) și echivalentul a vreo 3 linguri de margarină Unirea, tăiată după ochi. (Rețeta originală zice 4 linguri de unt topit, sigur am pus mai mult). Le-am amestecat, după care le-am mixat, ca să se topească grăsimea.

Maglavaisul are consistența aluatului de chec (sau a mămăligii cu iaurt și grăsime :))) ), l-am turnat într-o tavă de chec, pe hârtie de copt. La cuptor, foc mediu vreo 25 minute și apoi la foc mic vreo 15 minute.

Face o crustă aurie – dacă nu se arde în maroniu – și scobitoarea iese uscată.

Am mâncat cu gem de piersici – rețeta de aici.

Acum, dacă nu aveți probleme reale cu glutenul (din cele diagnosticate de gastroenterolog), puteți căuta rețete care combină și făină; în loc de iaurt se poate pune lapte; în loc de zahăr miere. Tura următoare o să încerc să trasform mălaiul în făină, să vedem ce iese… dacă iese.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *