[bucătăriaverde4] – anul acesta pun conserve și congelez

Pe meleagurile noastră, conservarea hranei în perioadele cu surplus pentru zilele gri este un obicei străvechi, care se mai păstrează încă în unele gospodării. Procesul are o ciclicitate legată de anotimpuri și tradiții locale. Desigur, în ziua de azi nu mai ai nevoie să pui toamna cartofi, ceapă și morcovi la beci, pentru că îi găsești la magazin. Și uneori costul cumulat al pregătirii unor conserve (ingrediente, utilități, energia și timpul personal) poate fi mai mare față de costul marfei de pe raft. În plus, poate că mulți știu să facă un borcan de gem, dar nu toată lumea are habar cum să pregătească șunca de porc sau cârnații afumați. Chiar și simplul act de congelare e condiționat de existența logisticii și a curentului care să funcționeze constant.

No bine, atunci ce sens are să discutăm de conservat și congelat în bucătăria noastră cea verde? Uite câteva avantaje, din experiența mea personală:

  • este o modalitate bună de a nu irosi produse, atunci când ai o cantitate mai mare;
  • poți folosi produse pe care nu le-ai consuma în forma lor inițială – fructe, care arată dubios și pe care le faci gem sau legume, transformate în sosuri sau murături;
  • prelungești durata de consum a alimentelor – legume transformate în zacuscă, carne crudă transformată în mezeluri de casă;
  • poți găti o dată și congela pentru a consuma în săptămânile/ lunile următoare, în felul acesta consumi mai puțină energie și timp;
  • controlezi sarea, zahărul, alți conservanți folosiți, precum și ingredientele;

Ce poți conserva? Practic, cam orice, există tone de rețete pe internet sau prin cărți. Sau poți să faci un sondaj printre neamuri, sigur vei scrie măcar două cărți pe tema asta. :))) Noi încă mai facem gemuri, care au multe fructe și un minim de zahăr în ele; toamna este pentru zacuscă și murături. Și pentru că avem un Chef în familie, uneori pregătim și specialități din carne. Bunică-mea făcea compot și zarzavat pentru ciorbe, am o mătușă care face cel mai bun suc de roșii și zarzavaturi pentru tocănițe. Unica problemă este spațiul de depozitare – ai nevoie de o cămară sau un beci, cu temperatură controlată, care să permită stocarea conservelor pe termen lung.

Ce poți congela? Orice. 🙂 Carne, legume, fructe, mâncare semi-procesată sau gata făcută. Eu sunt de doi ani fanul mâncării gătite congelate, pentru că mă scutește de gătit. Până acum am experimentat cu diferite rețete de mâncare italiană, mexicană sau asiatică, inclusiv cu aluaturi, pâine și brioșe. Yummy! Mama congelează sarmale – știu, nu v-ar fi trecut prin cap. :))) Și sosul ei genial pentru tocana de vită.

Dacă nu ai mai făcut așa ceva, atunci poți începe cu o rețetă-două, chiar de la #cookingbookclubul de luna aceasta. Sau cu produsul tău preferat. Dacă faci deja conserve, poți experimenta cu rețete noi. Și dacă nu e pentru tine, este ok. În momentul de față trăim vremuri fericite, cu o varietate incredibilă de produse la magazin. Încearcă să consumi însă de la producători etici și interesați de bucătăria verde și sustenabilitatea alimentației.

#letsgetgreen! pentru că anul acesta bucătăria noastră devine verde. Citește toate episoadele aici. Și dacă ești un dezastru începător, uite aici un curs rapid de bucătărit.