Ep. 81 – ciabatta

Zice Chef, hai să facem ciabatta, cuptorul meu coace mai bine decât al tău. În cazul în care nu știați, cuptorul meu este la rândul lui un mic dezastru, arde tot ce prinde. :)))

No bine, zis și făcut, mă deplasez eu la domiciliul cuptorului minune și procesul s-a desfășurat după cum urmează: Chef a făcut ciabatta și eu m-am uitat. :)) Ba pardon, am gustat rezultatul la final, pe cuvânt de dezastru. 🙂

Precum la orice rețetă de pâine și aceasta necesită ingrediente măsurate exact (motivul numărul doi pentru care altcineva a trebuit să pună în aplicare această rețetă, pentru că eu nu prea le am cu măsuratul… 😀 ).

Pentru 2 bucăți, am măsurat 385g făină de 650, 7g sare, 38g ulei de măsline, 2g drojdie uscată și 288ml apă la temperatura de 25grade. V-ați pierdut și voi printre atâtea cantități? 😀 Apa cu drojdia, uleiul, făina și sarea, amestecate bine cu o spatulă (sau cu mâna) direct într-o cutie după are lăsate la temperatura camerei 45 de minute cu capac deasupra sau folie de plastic. După cele 45 de minute aluatul se împachetează de vreo 4 ori – câte o dată din cele 4 direcții – după care se lasă încă 30 de minute la crescut; repetat procesul, lăsat încă 30 de minute, iar și lăsat 40 de minute. Presărat cu făină, răsturnat din cutie pe masă, tăiat în 2 bucăți, acoperite cu prosop și lăsate încă 30 de minute. După care trasferate în cuptor, vreo 20 de minute la 220 grade.

O altă modalitate este să aruncați ingredientele în robot (rotunjiți – 400g făină, 300g apă, 7g drojdie/sare, 2 linguri ulei), să le mixați, după care să le lăsați vreo 12 ore în frigider, să dospească încet. Împachetat o dată sau de 2 ori, format, lăsat puțin să stea, băgat la cuptor și voila, aveți ciabatta.

Logic că am băgat în mine până nu mi-a mai trebuit. :)))

Partea bună e că se face relativ ușor și nu necesită nu știu ce abilități avansate în domeniu. Partea proastă e că ai nevoie de un cuptor bun – cu unul prost, iese, dar trebuie să nimerești temperatura și timpul de coacere.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *