Ep. 16 – prăjitură țărănească cu ruzincini

De la țăranii nemți citire, o prăjitură cu un blat din aluat fraged și o bezea cu ruzincini și fulgi de migdale. Așa prăjitură țărănească mai zic și eu. :)))

No bine, din start trebuie să recunosc că nu sunt doar dezastru în bucătărie, sunt și ușor masochistă. :)) Tot anul mi-am ales tot prăjituri cu bezea, deși sunt varzăăă la făcut bezea. 😀 Dar omul cât trăiește încearcă să-și depășească limitele. 😛

În teorie este o prăjitură ușor de făcut. Blatul înseamnă 6 gălbenușuri, 150g zahăr, un zahăr vanilat, niște sare, frecate bine, la care se adaugă 150g unt rece (al meu a fost la temperatura camerei și nu a pățit nimic), vreo 2 linguri de apă rece și 400g făină și un praf de copt. Am folosit mixerul (la final paletele de aluat), că n-am avut răbdare să amestec ingredientele cu mâna. Aluatul băgat într-o folie și lăsat jumătate de oră la frigider.

L-am întins cu mâna și l-am pus în tava de aragaz pe hârtie de copt. La cuptor 15 minute, la foc potrivit – ideea ar fi să fie aproape gata, dar să nu se ardă. După care se pune deasupra bezeaua. Și se lasă 20 minute la cuptor, la foc mai mic.

Bezeaua: 6 albușuri, 200g zahăr frecate spumă tare (când întorci vasul compoziția nu cade) – da, știu, ori aveți o mână experimentată, ori un mixer bun. În spuma de zahăr am adăugat apoi 300g ruzincini și cam 100g de fulgi de migdale (în rețeta originală erau 500g fructe și 200g migdale mărunțite) și le-am amestecat cu o lingură.

Faza e că de frică să nu se ardă, am mutat tava mai sus în cuptor și am dat focul foarte încet, după care l-am oprit. La ceva timp am descoperit că bezeaua nu era tocmai făcută, așa că am dat iar drumul la foc și am lăsat-o cu ușa ușor deschisă… Cât timp? Cât am scris vreo 2-3 articole pe blog. 😀 Rezultatul nu este chiar dezastru, dar s-ar fi putut și mai bine. :)))

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *