Ep. special [dinBihor] – moșocoarne cu prune

Moșocoarne cu prune din Țara Beiușului. Produs tradițional din bucătăria de acasă, pe unde s-a mai păstrat obiceiul din bunici, pentru că am fost prin zonă, mai mulți ani la rând, și nu-mi amintesc să le fi văzut prin nicio băcănie. Făcute original din restul de aluat de pâine și prunele din grădină, cele care au fost salvate de la țuică, peste care se toarnă la final un sirop dulce. 🙂 Denumirea haioasă vine de la moși cu coarne, de la colțurile pătrate ale produsului de patiserie.

Eu am improvizat puțin și am folosit un aluat dospit similar cu cel de cozonac, pentru că doar pită cu prune și sirop nu mi s-a părut prea seducător. O dată în viață, m-am felicitat pentru cât a crescut aluatul. 😀 După care am distrus aproape toate moșocoarnele, când m-am apucat de împachetat prunele fierte (da’ de ce le-ai fiert?!!). Win some, lose some, vorba strămoșilor de peste ocean.

Aluatul: 500g făină, 200ml lapte călduț, la temperatura camerei, 10g drojdie, un praf generos de sare, 3 linguri ulei, 2-3 ouă, 100g zahăr, un zahăr vanilat, coaja de la o lămâie. Rația este cam 2:1 făină și lapte. Pentru că nu au ieșit dulci, recomand măcar 150g de zahăr.

Drojdia se amestecă cu laptele, după care toate ingredientele se bagă în mixer și se frământă vreo 10 minute. Eu le-am băgat într-un bol și am frământat aluatul cu mâna, până când s-a luat (aproape) singur de pe mână. Aproximativ cam același timp, că nu vă imaginați că am stat prea mult în bucătărie! :))))

Aluatul se lasă la crescut, acoperit cu un prosop, vreo oră sau până își dublează volumul.

Prunele: am avut rămase un kilogram de prune, pregătite pe foc cu vreo 2-3 linguri de zahăr și un praf de scorțișoară, să fac ceva din ele, de exemplu o tartă. În final am zis să încerc o rețetă nouă. Consistența sosului de fructe rezultat este undeva între dulceață și gem, cu fructele rămase parțial întregi. Dacă folosiți prune proaspete, produsul final ar trebui să arate mai bine, dar s-ar putea să aveți nevoie să lăsați mai mult la copt. Pentru cantitatea aceasta de aluat vă trebuie vreo jumătate de kilogram de fructe; mie mi-a rămas un borcan jumătate de sos de fructe, după ce am terminat de umplut două tăvi de moșocoarne. Dacă folosiți un aluat dulce, cred că merge o umplutură acrișoară, fără prea mult zahăr.

Aluatul, îl porționați în 12 bucăți de aproximativ 75g. Din fiecare rulați cu degetele un pătrat; folosiți puțină făină pe masa de lucru, dacă este lipicios. Pe fiecare pătrat, presărați puțin griș, după care puneți jumătăți de prune sau o lingură generoasă de sos de fructe, pe care le acoperiți trăgând de colțurile aluatului către interior. Rezultatul final este moșocoarna: un pătrat de aluat cu compoziție în el. Puneți fiecare moșocoarnă, cu partea împachetată în sus, în tavă, cu spațiu lăsat între ele și mai lăsați puțin la crescut.

În cazul meu au rezultat două tăvi cu 6 bucăți, puse pe hârtie de copt. Le-am dat la cuptor, 30 minute, la 160 de grade cu ventilație (echivalentul foc mediu), dar pentru că am pus prima tavă prea sus, aproape le-am carbonizat în fix un sfert de oră. 😛 Ca un dezastru autentic ce sunt!

Partea bună este că au fost comestibile, toate, chiar și cele foarte arse. Aluatul copt este pufos, umplutura nu a curs, sunt gustoase și ies mari cât palma. Excelente pentru mic dejun sau o gustare sățioasă, după ce ai ieșit din apa termală din Beiuș. 😀

Dacă nu aveți timp de făcut coarne, atunci împărțiți aluatul în două foi, între care puneți umplutura.

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.