Dacă aveți timp și chef de puțină terapie în bucătărie, atunci această rețetă este perfectă. Pentru că trebuie să pregătești roșiile, apoi legumele și de abia la final le combini pe cele două și le dai la cuptor.
Am cumpărat două kilograme de roșii din piață, din care am folosit 10 bucăți, pe restul le-am pus în frigider, pentru salată. Roșiile au fost cărnoase, nu foarte mari și aproape similare, ceea ce este o minune în sine. 😀 Fiecare roșie a trecut prin același ritual, după ce a fost spălată: i-am tăiat un căpăcel din partea de sus, după care am scobit mijlocul, cu o lingură, pe care l-am pus într-un castron separat. Roșiile au încăput la fix în tava mea rotundă de jena și doar două dintre ele s-au rupt puțin în timpul procesului. Mijlocul roșiilor, mai puțin partea verde, și căpăcele le-am blenduit și le-am transformat în suc de roșii.
Legumele: am curățat și spălat o ceapă roșie, un morcov, vreo 3 fire de apio, un ardei capia, jumătate de ardei verde iute și o legătură de pătrunjel verde. Le-am tocat mărunt, frunzele de pătrunjel le-am pus separat, iar restul de legume, cu puțin ulei, sare și piper, le-am pus la călit pe aragaz, pe foc mediu.
Bulgurul, o cană sau mai puțin, că nu am măsurat, l-am spălat în vreo două-trei ape, după care l-am adăugat peste legumele înmuiate, împreună cu o cană de apă și am așteptat să fiarbă pe trei sferturi.
No bine, inițial vroiam să pun legumele făcute pe jumătate în roșii și apoi la cuptor, după care am realizat că tava mea nu este prea înaltă, drept urmare s-ar putea să nu se fiarbă cum trebuie. Și de ce să risc? Așa că am preferat să fierb bulgurul pe aragaz aproape de tot.
Afumătura, adică fleică afumată de porc din rezerva de stat din congelator (homemade, logic 😀 ) a fost adăugată în ultimul moment, când am realizat că de fapt aș vrea și niște proteine în mâncare. :))) Așa că am tocat felia de două degete așa congelată cum era și am aruncat-o în legumele cu bulgur, lăsând-o să se dezghețe și să fiarbă și ea puțin.
După care am luat fiecare roșie pe rând și am umplut-o cu vreo două linguri de legume cu bulgur și afumătură. La final am pus pătrunjelul verde tocat peste roșii și am turnat sucul de roșii, ca să le acopere pe jumătate.
La cuptor, la foc potrivit, vreo jumătate de oră. Mai mult pentru ca să scadă sosul de roșii, pentru că altfel umplutura ar fi fost fiartă și roșiile se înmoaie repede.
Umplutura rămasă am mâncat-o cu furculița. Dezastru, știu! Dar a ieșit foarte gustoasă și puțin iute, yummy! 😛
Evident că dacă vreți vegan, săriți peste afumatură. Și dacă nu vă place bulgurul, folosiți orez, caz în care musai o tavă înaltă, că orezul nu-l mai puteți pregăti pe aragaz.
Dacă vi se pare că nu ați petrecut suficient timp în bucătărie, puteți decoji roșiile, înainte de a le tăia, prin introducerea lor în apă fiarbă pentru un minut. Dar mie îmi place coaja de la roșii, așa că le-am mâncat cu totul.
Și câte roșii umplute la porție? Cât cuprinde! :)))))
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.