Nu știu ce a fost în capul meu când am gândit tema acestei luni. Mă gândeam că o să găsesc rapid câteva idei, din care o să aleg ce să gătesc în funcție de ingrediente și buget. Și când colo, Marco Polo! :))) Drept este că m-a luat valul campaniei electorale și am avut mai puțin timp la dispoziție pentru cercetare. Dar nu-i bai, recuperăm data viitoare. 🙂
Clafoutis cu cireșe
Dat fiind sezonul cireșelor, clafoutis cu cireșe a fost rețeta care salvează onoarea Cookingbookclubului Dezastru în bucătărie de luna aceasta. Este o rețetă clasică franțuzească și combină un aluat de clătite și un castron de cireșe, cu tot cu sâmburii lor. Ce poate fi mai simplu de atât? No bine… Aluatul a fost ușor de făcut, am amestecat un ou cu un praf de sare, o lingură de zahăr pudră, un praf de zahăr vanilat, un strop de esență de migdale, un pahar de lapte și făină din ochi, să iasă un aluat care curge. Tava am uns-o cu puțin ulei, după care am pus cireșele cu tot cu sâmburi, spălate și scurse de zeamă (vreo cană, că nu am măsurat) și am turnat deasupra aluatul, astfel încât să nu le acopere cu totul. După care am copt la cuptor, la foc potrivit/ 190 de grade, vreo jumătate de oră. În rețeta de pe net, la 1 ou se punea 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr și 1 lingură de făină. Aproximativ. 😀 Rezultatul este o clătită cu cireșe coaptă în cuptor, în formă de prăjitură, în care fructele au consistența celor din compot, iar aluatul seamănă a papaleașcă. :))) Nu îmi este clar dacă asta a vrut autorul acestei rețete clasice. 🙂 Din cantitatea mea ies cam 2-4 porții.
Dacă vă aduceți aminte, am mai experimentat cu ceva similar, aluatul fiind cu apă în loc de lapte, atunci când am făcut clătite cu mere la cuptor. Sau clafoutis cu mere, acum că am mai învățat ceva. :))) Evident că fructele folosite pot fi variate. 🙂
Până data viitoare, spor la distrus rețete!
—
#cookingbookclub #newoldtrendygold pentru că anul acesta experimentăm cu rețete noi, vechi, la modă sau cu rețete fără de care bucătăria așa cum o știm astăzi nu ar exista.
Intră și tu în gașca #dezastruinbucatarie, pe facebook, instagram sau pinterest.
Citește toate articolele #cookingbookclub aici. Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Și dacă ești pasionat de #prăjitorturișicafea, apasă aici. Nu uita că să previi este mai ușor decât să tratezi și că nu poți arde rețete cu succes dacă nu știi prim ajutor în bucătărie – citește aici mai mult. Și dacă vrei să afli mai multe despre gătit, uite aici un curs rapid de bucătărit.