De la cel mai simpatic bucătar de pe net, nea Gennaro, avem rețeta de astăzi, pasta al forno, care nu sunt altceva decât paste cu sos și brânză la cuptor, varianta siciliană conținând și vinete. Doar că în loc de straturi vom avea pachețele de paste, învelite în felii de vinete. 🙂
Pentru fix două porții de prințesă roz, am folosit o vânătă medie, o mână de spaghetti, o mozzarella albă, o ceapă roșie, un ardei iute (care s-a dovedit a nu fi iute), vreo 4-5 roșii mici, din serele din Olt (să sperăm), 2-3 căței de usturoi, pesmet, busuioc roșu uscat, ulei de floarea soarelui, sare și piper.
Gennaro pune feliile de vânătă pe grătar, folosește busuioc verde proaspăt și parmezan. În plus, refolosește paste mai vechi, gata fierte și amestecate cu niște sos de roșii și parmezan. Ceea ce este o idee foarte bună, dacă rămâi cu paste, să le refolosești în alt fel de mâncare, în loc să le arunci la gunoi.
Eu am fiert o mână de spaghetti, într-o oală cu apă și un praf de sare timp de vreo 7-10 minute (cât zice pe ambalaj), le-am scurs și le-am lăsat deoparte.
Separat, am făcut un sos de roșii din ceapă, usturoi, ardei iute, tocate mărunt, condimentate și călite puțin, după care am pus roșiile tăiate cuburi și jumătate de cană de apă și am lăsat la foc mic, să scadă. Gennaro pune în sosul lui doar roșii, usturoi și busuioc. Dar voi puteți experimenta cu ce vă place.
Vânăta am tăiat-o felii foarte subțiri – au ieșit vreo 9 de dimensiuni aproximativ la fel și am pus-o la grill, în cuptor, să se înmoaie puțin. Pe grătar ar fi fost mai ok, dar trebuie să mut jumătate de bucătărie să ajung la el, așa că varianta asta rămâne pentru data viitoare. 🙂
Mozzarella am tăiat-o felii – au ieșit vreo 8.
După care am turnat jumătate de sos într-o tavă mică de jena. Feliile de vinete, le-am pus câte două, una peste alta, în cruce. Peste ele am pus cu furculița, un rotocol de paste fierte, urmate de o felie de mozzarella și busuioc (cel proaspăt este ideal). Am împachetat feliile de vinete, dinspre stânga în dreapta și de sus în jos, să acopere pastele și brânza și să rezulte niște pachețele aproximativ pătrate și le-am pus în tava de jena, cu partea de sus în jos, ca să nu se desfacă în timpul coacerii la cuptor. Au rezultat 4 pachețele și jumătate. 😀
Deasupra am pus restul de mozzarella, am presărat ochiometric niște pesmet, după care am pus restul de sos. Acum este momentul să puneți și parmezan ras, dacă sunteți fani. Mergea și întâi sosul și apoi brânza, pesmetul și busuiocul, ca la Gennaro, dar eu sunt obișnuită să termin cu sosul, ca la lasagna.
La cuptor, la foc potrivit/ 200 grade, timp de vreo jumătate de oră. Că noi nu avem cuptor în curte, pe lemne. 😀
Când este gata, sosul s-a cam evaporat și vinetele au o crustă frumoasă de brânză aurie deasupra.
Ies două la porție. :))
Dacă vreți să folosiți carne tocată în loc de paste, veți avea un preparat carnivor în loc de unul vegetarian. În funcție de carne, fie o pregătiți separat înainte, fie o puneți crudă (cred că cea de pui ar fi ok), doar să acoperiți vasul cu o folie de aluminiu și, posibil, să lăsați mai mult timp în cuptor (ceea ce va necesita și puțin mai mult sos).
A ieșit un dezastru gustos, de am lins farfuria. :))) Ale lui Gennaro arată ca și cum ar avea o crustă de șnițel deasupra. Sigur mai fac încă o dată și o să pun mai mult pesmet, să vedem ce iese. 😀
Videoclipul cu Gennaro îl găsiți pe youtube aici. Și dacă în timpul procesului vă ardeți și un deget, ca mine, pe site găsiți idei de prim ajutor în bucătărie în caz de arsuri.
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.