Cookingbookclub 32/ rețete clasice românești

Cartofi țărănești cu ceapă și boia (plus niște fleică afumată de porc)

Nu prea i-am mai văzut prin meniuri de restaurant, dar cartofii țărănești erau nelipsiți într-o perioadă. Eu îi știu de la nunțile din zona Sibiului, erau garnitură la friptură și îi ocoleam. :))) Varianta clasică este doar cu ceapă și boia, probabil să le dea puțin gust și culoare, că doar cartofi fierți părea prea fad. Sau să taie greața de la untura în care se prăjește totul. Încă nu mi-e clar. 😀 Pe net sunt rețete în care se adaugă și niște kaizer afumat și care seamănă a rețete nemțești. Eu am fiert cartofii în coajă, patru bucăți, i-am curățat, tăiat felii mari și i-am prăjit în ulei de floarea soarelui, cu o ceapă roșie, tăiată peștișori, două degete de fleică afumată crud-uscată, sare, piper și un praf de boia dulce.

Telemea cu ridichi, ceapă verde și roșii

Primăvăratic, de sezon.

Macaroane cu brânză, varianta locală

Cratiță unsă cu unt, un rând de paste scurte fierte în prealabil, un rând de brânză telemea rasă, și tot așa până când termini ingredientele. Niște cuburi mici de unt printre straturi. Dai la cuptor, la foc potrivit, până când s-a topit brânza și s-a rumenit ușor.

Bineînțeles că eu nu fac așa ceva. :))) Eu fierb pastele, pun niște telemea de vacă deasupra și varianta 1, bag pentru câteva minute la microunde sau varianta 2, amestec de 10 ori pe flacăra aragazului. Cum s-ar zice paste cu brânză încălzită, care să rămână gumilastic. 😀 După care mi-am adus aminte de cei care puneau gem sau zahăr peste pastele cu brânză și am zis să văd cum o fi… cu gem de agrișe. 😛

Eu am propus tema de Cookingbookclub Dezastru în bucătărie de luna aceasta și eu am distrus rețetele de mai sus, dar recunosc că nu știu exact ce să bag în categoria românesc-clasic. Pentru majoritatea dintre noi, cred că mâncarea de acest fel se poate încadra în etichetele de “mâncare la mama acasă” și “după ce lingeam blidele în copilărie”, care-i aproape același lucru. 🙂

Până tura viitoare, nu uitați că mâncarea cea mai bună – clasică și românească de Transilvania – este și puțin arsă. 😛

#cookingbookclub #newoldtrendygold pentru că anul acesta experimentăm.

Intră și tu în gașca #dezastruinbucatarie, pe facebookinstagram sau pinterest.

Citește toate articolele #cookingbookclub aici. Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. Și dacă ești pasionat de #prăjitorturișicafea, apasă aici. Nu uita că să previi este mai ușor decât să tratezi și că nu poți arde rețete cu succes dacă nu știi prim ajutor în bucătărie – citește aici mai mult. Și dacă vrei să afli mai multe despre gătit, uite aici un curs rapid de bucătărit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *