Pentru înghețată și prăji, ce altceva? 😛 Zahăr, grăsimi și sare. Cheia succesului, of course. :))
Rețeta pe care am încercat-o eu este din 200g zahăr tos, 100 ml apă, 50g unt de 82%, 200 ml frișcă lichidă de peste 30%, un praf de sare; adică 1:1 zahăr și frișcă. Iese un borcan de sos de caramel sărat.
Fiind obișnuită cu dezastrele în bucătărie, am zis să nu risc și să fac doar jumătate de porție. În mod normal zahărul se caramelizează, să fie auriu, pe foc mic, după care se adaugă untul, frișca și, la final, sarea. La varianta aceasta riscul este să ardeți zahărul prea tare și rezultatul să fie amărui. Așa că am folosit ideea Jamilei, de a face sirop din zahăr – de aici apa, care se evaporă și apoi se caramelizează. Doar că varianta aceasta ia mai mult timp și nu trebuie să amesteci în zahăr. No bine, ia ghiciți ce am făcut eu? Am amestecat în zahăr, logic. :)))) Apa s-a evaporat, zahărul s-a recristalizat, moment în care am realizat că nu am făcut nicio brânză, după care s-a caramelizat, dar nu uniform. Până la urmă am reușit de l-am topit, apoi am pus untul, frișca și am ținut pe foc, amestecând, până s-a îngroșat. La final, un praf de sare mai grunjoasă.
Rece, a ieșit un caramel gros; la frigider devine caramele. :)) Practic, să fie sos, ar trebui mai multă frișcă, probabil 1:1.5. Data viitoare. 🙂
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.