Ep. special [deCrăciun] – tartă Linzer

Eu fac aproape în fiecare an, de Crăciun, fursecuri Linzer, care sunt extrem de fragede, colorate și umplute cu gem. Bunătăți de sezon! Anul acesta însă am trecut la tartă Linzer, care este o tartă din aluat fraged și care se coace cu gemul în ea și cu un grilaj de aluat deasupra. Mmmm, yummmy. 😀

De inspirație austriacă, tarta Linzer denumită după Linz, orașul austriac, se face dintr-un aluat care conține pe lângă grăsime și făină, ouă sau gălbenușuri, condimente de sezon – coajă de lămâie, scorțișoară, plus alune, nuci sau migdale și o umplutură de gem de coacăze roșii, zmeură sau caise și care se consumă de Crăciun, în toată zona germanică.

În definitiv are logică, nu o să faci tartă cu fructe, pentru că este iarnă, așa că folosești din gemul pregătit în vară, de preferat unul mai roșu, să rimeze cu bradul de Crăciun. 🙂 Și dacă o decorezi cu fulgi de migdale arată festiv, potrivit pentru întâmpinat colindători. 🙂 Plus, chiar dacă grilajul necesită puțin efort, tot este mai puțin decât tăiatul formelor pentru fursecuri. 🙂

Rețeta, direct de pe site-ul de promovare al Austriei, conține: 250g unt, 125g zahăr pudră, 250g făină, 150g nuci/ migdale măcinate, 1 ou și 1 gălbenuș, un praf de scorțișoară, cuișoare, sare, coajă de lămâie; fulgi de migdale; un borcan de gem.

Toate ingredientele, mai puțin gălbenușul, gemul și fulgii de migdale, se amestecă bine cu mâna sau un mixer. Va rezulta un aluat destul de lipicios, care se dă 30 de minute la rece. Din el, din două treimi, vom întinde baza de tartă, pe care o punem în tavă. Deasupra vom turna borcanul de gem – eu am folosit de zmeură, din comerț – și, din restul de aluat, vom crea un grilaj deasupra. Vom unge aluatul cu o pensulă, cu gălbenușul bătut și vom tapeta pe margine cu fulgi de migdale. Coacem în cuptor preîncălzit, la foc potrivit, vreo 40-60 minute. Verificați din când în când. Dacă aluatul este auriu și umplutura scoate bule, atunci tarta este gata. Când este rece, pudrăm cu zahăr și servim.

Eu am făcut din jumătate de porție și am folosit o tavă rotundă, de aluminiu, de 21,5 x 4,2 cm (din cele de la Jumbo), pe care o folosesc la tartele cu fructe și din care ies 4-6 felii. Aluatul l-am întins mai gros și până la jumătatea tavei și a mai necesitat niște făină, pentru că era extrem de lipicios. Pentru că este foarte dulce, ies 8 felii mici. Și pentru că am rămas cu niște aluat extra, am făcut și niște cornulețe.

Bineînțeles că a ieșit puțin arsă, dar altfel nu ar fi fost dezastru real! 😛 :)))) Și gemul a făcut bule mai multe și n-am uns-o cu gălbenuș, și nici nu i-am pus fulgi de migdale. Dar a ieșit bunăăăăăăăăăă de tot!!! 😀

Dacă vreți să experimentați, scoateți sau reduceți zahărul din cocă, pentru că gemul va fi dulce, chiar dacă folosiți din cel făcut acasă.

Aici găsiți rețeta oficială a orașului Linz, care modifică puțin cantitățile și adaugă și un praf de copt în cocă. Data viitoare o să încerc și varianta asta, să vedem dacă se întinde aluatul mai bine.

De Crăciun sau post Crăciun, până se termină frigul, tarta Linzer este un desert potrivit, de savurat cu sau fără cafea, dar musai cu familia și prietenii. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.