Ep. special [românesc] – ciorbă de fasole boabe cu ciolan sau oase afumate

Ciorba de fasole boabe ar fi fost o specialitate românească și dacă nu ar fi fost mediatizată de un 1 decembrie de către fostul ProTV. Cel puțin la noi acasă este o mâncare de iarnă și/sau frig, pentru că este consistentă, mega proteică și super bună. 🙂

Bineînțeles că o poți face și vegană, caz în care nu pui carne – dar de ce ai vrea asta, zi, de ce???? 😀 Și dacă uiți ciorba pe foc și rămâne fără zeamă, taman bine că îți iese de un fel doi, mâncare de fasole boabe. Cu ciolan sau cu cârnați, după preferințe. :)))) Mă rog, și mai puține legume. 😀

No bine, în varianta lungă și complexă, un ciolan de porc proaspăt, se curăță, se spală și se pune la fiert; ulterior vom adăuga fasolea, curățată, spălată și eventual pusă în apă, la înmuiat, de pe o zi pe alta; când toate sunt pe jumătate fierte, punem un mix de legume călite; la final dregem și mâncăm.

Pentru că noi nu avem timp de stat în bucătărie, avem o variantă mai rapidă, în care folosim oase afumate – cu ani în urmă erau super bune, pline de cărniță și ok ca preț; în prezent s-ar putea să fie mai eficient să cumperi ciolan afumat.

Drept urmare vei lua o oală, o umpli cu apă cât vrei tu, după care pui fasolea boabe la fiert – dacă ai noroc, se fierbe destul de repede (adică o oră sau mai mult). Dacă folosești oase, le tai și le pui de la început la fiert; dacă ai ciolan afumat, îl adaugi când fasolea e fiartă pe jumătate. Călești separat cu puțin ulei, într-o tigaie, niște morcov, pătrunjel rădăcină/ țelină/ păstârnac și niște ceapă, toate tocate, după care adaugi în ciorbă. Condimentezi cu sare, piper, vegeta – gustă înainte, pentru că ciolanul/ oasele sunt sărate. La final adaugi bulion de roșii, niște oțet și pătrunjel verde tocat și tarhon (le poți sări, dacă nu îți place gustul).

Se mănâncă cu pâine cu cartofi (chifle, după caz) și ceapă roșie cu sare.

Dacă nu ați salivat pe tastatură, nu sunteți dezastre românești adevărate. 😛

PS: Aceasta a fost una din primele rețete încercate de mine pe blogul personal în 2013, înainte să devin dezastru șef!!!

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.