[prăjitorturișicafea 29] – galette cu fructe

La David Lebovitz pe site am găsit o rețetă de tartă cu fructe, care arăta foarte bine și nu părea foarte complicată. Dar cum teoria și practica sunt două lucruri diferite, era cât pe ce să o pecesc. :))) Ori nu am nimerit temperatura, ori trebuia să fie aluatul mult mai rece atunci când l-am băgat în cuptor, cert este că am avut emoții până am scos-o din cuptor. 😀 Din fericire s-a copt și s-a ars doar puțin, în exterior, astfel că a fost comestibilă. Și perfectă pentru o cafea de duminică. 🙂

Galette cu fructe de sezon, de vară este făcută dintr-un aluat fraged, o cremă frangipane, care se face din făină de migdale și fructe de la piață, în cazul de față caise și afine.

Aluatul: 175g făină, 2 lingurițe de zahăr, un praf de sare, 100g unt și 3-4 linguri de apă rece. Ingredientele uscate se amestecă cu untul și apa rece, să iasă un aluat fraged, după care se lasă la rece, la frigider, pentru 30 de minute. Eu am pus doar 2 linguri de apă și a trebuit să mai pun niște făină la întins, că era prea cald afară și aluatul era prea moale. Se întinde o foaie rotundă de aprox. 35 de cm – mai mare decât o tavă de tarte, pentru că o margine de 5 cm o veți folosi peste fructe, să vă iasă galette.

Frangipane: 95g făină migdale, 50g zahăr, 30g unt, 20g făină, un sfert de linguriță de esență de migdale și 1 ou. Amestecate cu furculița și dacă nu aveți esență, puneți Amaretto. Se întinde peste aluat, pe porțiunea unde vom aranja fructele.

Umplutura de fructe: 700g de caise, spălate, uscate și tăiate jumătăți, plus o mână de afine, 2 linguri de zahăr, 15g unt topit. Aranjați fructele peste frangipane, apoi ridicați marginea aluatului, să acopere puțin din fructe. Pudrați cu zahărul tos și ungeți marginile de aluat cu unt topit. Sau săriți peste.

Se coace la 190 grade timp de 50 de minute. Eu am copt la foc mai mic, după care l-am dat pe moderat. Și am ținut vreo oră și un pic. Și tot siropul a curs pe lângă și s-a ars. :)))

La final, dați cu o lingură-două de gem de caise pe deasupra. Dacă nu, va fi tot ok. Și nici nu e prea dulce.

Dar nu puteți tăia decât după ce lăsați să se răcească, pentru că aluatul este foarte casabil.

Rezultatul este un dezastru foarte arătos și gustos. 😀 Și este perfectă pentru cafea. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.