Ep. special [turcesc] – lahmacun

Lahmacun sau lahm bi ajeen sau “pită cu carne” este un soi de pizza specifică pentru zona Turcia, Siria, Liban și Armenia, constând într-un blat foarte subțire și un topping de carne (vită sau miel) și legume, fără brânză. Sfiha este același lucru, tot din aceeași zonă, plus Brazilia (efectul imigranților), doar că umplutura este miel, combinat și cu semințe de pin și melasă de rodie. Într-o zi voi încerca și varianta aceasta, că sună bine.

Blatul este cel clasic, cu făină, apă, drojdie și ulei – uite aici blat de pizza sau maneesh. Când îl întindem avem vreo două posibilități: varianta rotundă dreaptă, ca o pizza normală sau o lipie sau varianta în care ridicăm ușor marginile și vom avea niște forme rotunde sau bărcuțe, similar cu un aluat fraged umplut sau cu galette franțuzesc – diferă, bineînțeles aluatul și umplutura.

Umplutura: în cazul de față am folosit 250g carne de mânzat tocată, jumătate de ceapă, jumătate de ardei gras roșu, un cățel de usturoi, o cutie mică de pastă de tomate, boia de ardei, sare, piper, chimen, scorțișoară. Mai puteți adăuga o roșie și niște pătrunjel verde.

Prin rețetele citite, se tocau legumele într-un mixer, după care se adăuga carnea și condimentele, pasta de tomate și eventual încă puțină apă, să iasă o umplutură umedă. Eu am tocat totul mărunt, cu un cuțit. Yeeei! 😀 După care am amestecat cu mâna. Rezultatul seamănă cu orice umplutură de carne folosită la ciorbe sau mâncăruri, doar că nu așa de grasă.

Am folosit un aluat de pizza de la Lidl și l-am tăiat bucăți mai mici. Pe fiecare am pus cam o lingură de umplutură, care se întinde subțire și uniform. Am ridicat marginile și mi-au ieșit niște bărcuțe simpatice. Am turnat deasupra câteva picături de ulei de măsline extravirgin.

Am copt în cuptor încins, la foc potrivit către mare, vreo 10 minute, după care verificați, dacă s-a ars sau nu. :))

Se pot coace și într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, la foc potrivit, cu un capac deasupra. N-am încercat.

Se consumă cu felii de roșii și ceapă roșie, niște frunze de pătrunjel verde și o felie de lămâie deasupra. Sau cu vinete coapte sau murături. Dacă faceți bucăți rotunde, seamănă a șaorma cu salată. 😀

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂

Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună. 🙂

Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.