Bine ați revenit în bucătăria verde! Cum stați cu aruncatul de mâncare? Sper că nu au ajuns prea multe la gunoi și că ați folosit strategiile din articolul anterior. Și uite încă una, bonus: banii economisiți din lucrurile care nu ajung la gunoi timp de o lună de zile, îi folosiți pe ceva ce vă place foarte mult. De exemplu prăjituri, un masaj sau un film cu prietenii. 😀 (Băăăăăi, sper că nu ați aruncat prăji, că nu mai suntem prieteni! :)))) )
No bine, să vedem ce învățăm astăzi. Tema bucătărie noastre verzi (de eco ce este, nu de mucegai, lol) este cum să folosim resturile de mâncare într-un mod cât mai creativ, astfel încât să nu ajungă la gunoi. Vedeți, ca la exercițiile de mate, variațiuni pe aceeași temă. 😀 😛
CUMPĂR
cumpăr alimente din toate grupele
cumpăr mix de proaspete/ congelate/ conserve și de sezon
cumpăr de la raionul de reduceri
GĂTESC
gătesc separat ingredientele, unde se poate
folosesc dressinguri și sosuri separat
folosesc microunde & recipiente pentru depozitat
COMAND
iau la pachet resturile
comand din restaurante cu bucătari creativi
comand prin aplicații de reduceri
Sincer, dacă nu aș fi putut fi creativă în bucătărie, acum nu am fi avut acest serial – și nici acest blog. Pentru că eu nu sunt nici bucătar, nici gospodină. Și mănânc de foame, nu pentru că aș fi gurmandă. Bașca, sunt nițel dezastru, pe căutate și verificate (ok, distrug mai puțin de când cu blogul 😛 ). Dar am inventat atâtea rețete, încât recunosc că am probleme majore cu majoritatea meniurilor din restaurantele românești…
Și de data aceasta strategiile sunt cât se poate de simple. În primul rând, să variezi ce cumperi, ca să ai rețete cât mai diferite, pe mofturi chiar, astfel încât să nu rămâi cu resturi. Dacă rămâi cu resturi, atunci să fie gătite separat – cartofi, paste, orez separat de carne și legume, salata ținută separat de dressing, șamd, că vor avea un termen de valabilitate mai lung și le vei putea recombina, dacă de exemplu nu vrei să mănâncă același lucru trei zile la rând.
Uite cum facem noi: avem friptura de duminică, în cantitate mai mare. Ce rămâne, băgăm la frigider, că e bun pentru un prânz sau o cină în zilele următoare. Și dacă duminică am mâncat cartofi, luni vom avea paste și marți legume.
O altă variantă este să gătești mai multe porții și să congelezi surplusul. Extinzi astfel durata până la trei luni.
Eu recomand microundele și mâncarea porționată în cutii, pentru că este foarte ușor să o reîncălzești, într-un timp foarte scurt. Dacă nu sunteți fani, folosiți aragazul, cuptorul, toasterul etc.
Dacă veți cumpăra de la raionul de produse reduse, că mai au puțin și expiră sau comandați prin aplicații de reduceri, vedeți că trebuie să consumați imediat, că altfel riscați să aruncați mâncarea.
Cum atât rețelele de magazine, cât și restaurantele încep să devină preocupate de subiectul food-waste, veți găsi sugestii pe site-urile acestora. Practic, acesta poate fi și un criteriu de a cumpăra dintr-o locație sau alta.
No bine, și cât de creativ este creativ? 😀 Aruncați un ochi peste articolele #dezastruînbucătărie și inspirați-vă de acolo. Și mâine vom avea o nouă propunere #cookingbookclub care să vă ajute să exersați creativitatea în bucătăria cea verde. 🙂
—
#letsgetgreen! pentru că anul acesta bucătăria noastră devine verde. Citește toate episoadele aici. Și dacă ești un dezastru începător, uite aici un curs rapid de bucătărit.