Habar nu am ce planuri aveați voi pe anul acesta, dar bucătăria dezastrelor mari, mici și super roz din lumea largă și-a propus să devină puțin mai verde în 2022! Motiv pentru care avem un serial nou, intitulat – cum alfel? – bucătăria verde, cu fix șase cai frumoși episoade frumoase, care vor apărea la pachet cu episoadele #cookingbookclub și care să ne stimuleze la puțină auto-reflecție și la modificat de comportamente, acolo unde este cazul.
Dacă mă citiți de mai multă vreme, probabil știți că funcționez după ideea că fiecare poate mai mult și mai bine și că în fiecare zi mai învățăm câte ceva. În lumea noastră, așa imperfectă cum este ea, încă este loc de îmbunătățit cunoștințe și comportamente, iar bucătăria este locul potrivit pentru experimente. 🙂 Dacă nu mă credeți pe cuvânt, aruncați un ochi peste dezastrele mai vechi. 😀
No bine, primul lucru pe care aș vrea să îl punem în practică anul acesta este să învățăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Recunosc, și eu arunc alimente alterate, că uneori nu apuc să le consum și se strică, dar încerc să reduc la minim procentul. În lumea actuală de consum, în care ești bombardat zilnic cu reclame, și oferte, și zeci de mii de sortimente este destul de greu să rămâi rațional.
Ce strategii putem folosi pentru a arunca cât mai puțină mâncare?
CUMPĂR
îmi fac listă de cumpărături
cumpăr doar cât am nevoie
verific termenul de expirare
verific ingrediente și calorii
mix de proaspete/ congelate/ conserve
GĂTESC
planific în general ce gătesc
gătesc cât am nevoie
gătesc ce expiră cel mai repede
încerc să nu ard/distrug mâncarea
gătesc sănătos, cu atenție la calorii
COMAND
comand cât am nevoie
comand porții mai mici, dacă sunt prea mari
comand cu ingrediente adaptate, dacă se poate
comand sănătos, cu atenție la calorii
Ce aruncăm la gunoi?
În primul rând alimente perisabile, carne proaspătă, care nu a apucat să fie gătită, legume și fructe, lactate, pâine etc. pentru că le-am ținut prea mult sau le-am depozitat în condiții nepotrivite. Aici ne va ajuta planificarea – să cumpărăm ce știm că vom găti sau să comandăm doar lucruri pe care le vom consuma, ca să folosim ingredientele și să nu generăm prea multe resturi.
Apoi, aruncăm alimente pentru că ies din termenul de valabilitate – este o întreagă poveste pe tema aceasta, dar, ca idee generală, dacă ceva a expirat acasă, dacă nu au trecut foarte multe zile și arată ok, miroase ok și are gust ok, atunci probabil că încă mai poate fi consumat, pe răspunderea fiecăruia. Dar încercați să consumați înainte de expirare.
În al treilea rând, aruncăm mâncare gătită, care fie nu estă gătită cum trebuie – este crudă sau arsă, fie nu ne mai trebuie, fie este mult prea multă. Strategiile sunt foarte ușoare: învățăm să gătim, singuri sau cu ajutorul prietenilor/ familiei/ dezastrelor ca mine. 😀 Învățăm să gătim cantități mai mici. Învățăm să congelăm, dacă am făcut prea mult. Și învățăm să pregătim ingrediente separat (ex. sosuri sau garnituri), astfel încât ce ne rămâne să poată fi recombinat.
Și dacă sunteți obișnuiți să comandați mâncarea, vă recomand ca anul acesta să căutați restaurante care au politică de responsabilitate privind food-waste și să puneți întrebări privind ingredientele, porțiile și caloriile.
No bine, ce ziceți, încercăm să aruncăm mai puțină mâncare anul acesta? 🙂
—
#letsgetgreen! pentru că anul acesta bucătăria noastră devine verde. Citește toate episoadele aici. Și dacă ești un dezastru începător, uite aici un curs rapid de bucătărit.