Jó reggelt kívánok sau neața! De astăzi și până la Crăciun puteți încerca zilnic cea mai bună prăjitură transilvăneană, Zserbó – Jerbo, Gerbeaud, Greta Garbo sau prăjitură cu nucă cu cinci foi, cum o avea notată bunică-mea în caietul ei de rețete.
Prăjitura poartă numele lui Emil Gerbeaud, un nene cofetar, ciocolatier și antreprenor elvețian de origine maghiară, care a devenit faimos datorită produselor vândute la Café Gerbeaud, deschisă în 1858 în Budapesta. În cartea Silviei Jurcovan rețeta a ajuns cunoscută ca Greta Garbo.
Pe net o să găsiți rețete cu 4 foi și cu glazură de ciocolată deasupra. Nouă ne place rețeta bunicii, care nu are glazură, dar are o foaie în plus, pentru că asta știm din copilărie. 🙂
Pentru aproximativ 1 kg de aluat din care veți întinde 5 foi subțiri, cam cât tava de aragaz aveți nevoie de 500g de făină (plus extra pentru întins), 40g zahăr, 5g drojdie uscată, 2 ouă, 100g smântână, 30ml lapte, 150g unt, 50g untură, un zahăr vanilat, coaja de la o lămâie.
Umplutura: 400g nucă măcinată, 130g zahăr, 650g gem de caise (puteți folosi și prune).
Puneți drojdia cu lapte și zahăr într-un pahar și lăsați câteva minute la hidratat, până începe să facă mici bule de aer.
Într-un vas puneți toate ingredientele și amestecați cu robotul. Dacă amestecați cu mâna, atunci amestecați grăsimea cu făina, după care amestecați restul.
Aluatul îl porționați în 5 bile și lăsați vreo oră să stea. Dacă e prea moale, băgați la frigider. Din el veți întinde 5 foi subțiri, cam cât tava de aragaz, pe blatul pudrat cu făină.
În tava unsă cu grăsime sau pe hârtie de copt, puneți prima foaie, apoi un strat de gem, un strat de nucă măcinată amestecată cu zahăr, după care următoarea foaie și repetați, la final acoperiți cu ultima foaie.
La cuptor, la 180 de grade, 35 de minute. Tăiați după ce s-a răcit.
Dezastrul de mine ar putea mânca o tavă întreagă! :)))
PS: bucata din poză este ce am reușit să mai salvez. 😀 😛 :))))))
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă ai încercat să distrugi rețeta la tine în bucătărie și ai reușit, am vrea să auzim și noi, lasă-ne un comentariu mai jos; la fel, scrie-ne dacă ai întrebări sau nelămuriri. 🙂
Nu uita că avem și un #cookingbookclub #dezastruînbucătărie, unde experimentăm rețete noi din cărți de gătit în fiecare lună.
Intră în comunitatea dezastrelor din bucătărie pe pagina noastră de facebook sau urmărește-ne pe instagram sau pinterest.