Supa cu găluști este una din mâncărurile de bază în meniul familiei. Nu știu cum o fi prin altă parte, dar supa cu găluști sau tăiței este nelipsită, indiferent că este o zi obișnuită sau o ocazie specială.
Șmecheria nu este atât supa, care evident că trebuie să iasă clară, ci găluștile de griș, care nu trebuie să fie tari, bune pentru praștie și nici moi, să se facă praf în supă. Profesioniștii le fierb separat, dar la amatori merg și fierte direct în supă. Dacă ați nimerit rețeta… :))))
În Transilvania găluștile sunt aproape cât pumnul și una sau două la porție. 🙂
Supa se face din pui, găină sau rasol de vită. La noi acasă cel mai des supa cu găluști se face din pui, unul întreg sau din tacâmuri, pieptul și pulpele rămânând pentru un fel principal.
Dacă faceți dintr-un pui întreg, îl spalați, tranșați și curățați de resturi de pene sau măruntaie; fie întreg, fie tacâmurile (spate, piept, eventual copane mici, aripi, gât) le puneți într-o oală cu apă și puțină sare. Lăsați să dea în clocot și spumați, după care dați focul încet și lăsați să fiarbă. Când carnea este pe jumătate fiartă adăugați legumele: morcov, țelină, pătrunjel sau păstârnac, curățate, spălate, lăsate întregi sau tăiate bucăți mari. Condimentați cu sare, piper boabe, vegeta.
Când carnea și legumele sunt fierte, trageți de pe foc și lăsați să se răcească ușor, după care strecurați supa.
După caz, veți folosi pentru supa finală doar zeama de legume sau puteți adăuga bucăți de carne de pui și/sau legume.
În cazul de față, în supa goală s-au adăugat găluștile de griș fierte separat.
Găluștile de griș, la un ou socotiți cam trei linguri de griș. Băteți oul ușor cu furculița, după care adăugați grișul în ploaie și amestecați. Consistența este a unui aluat moale, care nu curge. Lăsați puțin să stea după care într-o oală cu apă care fierbe puneți cu lingura găluștile în apă. Încercați una, dacă nu se desface și se fierbe, înseamnă că le-ați nimerit. 🙂 Dacă aluatul e prea moale, mai adăugați griș și dacă e prea tare, adăugați puțină apă. În timp veți învăța care este rețeta câștigătoare. 😀
Pe la noi prin zonă supa cu găluști e probă de măritat și/sau de divorț, așa că spor la repetat. 😛
PS: Un dezastru adevărat a bulit găluștile cel puțin o dată în viață. 🙂
—
Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.