[prăjitorturișicafea 6] – prăji papaleașcă cu fructe

Nu știu dacă voi ați făcut papaleașcă în copilărie, se face extrem de simplu: niște nisip, niște apă, amesteci și gata, poți mânca! 😛 😀

Un principiu similar se aplică și la această prăjitură simplă, doar că în loc de nisip amesteci ce găsești prin frigider. 😀 Mai exact resturi de fructe și un aluat făcut rapid, cu furculița. 🙂

În mod surprinzător nu am inventat eu această prăjitură. 🙂 Doar denumirea, pentru că să fiu sinceră nu mai îmi amintesc numele ei. Rețeta am găsit-o cu mulți ani în urmă într-o cărticică de rețete de-a mamei. Am făcut-o destul de des pentru că este versatilă, se poate face cu orice fruct și aluatul nu necesită cantități exacte, se face din ochi.

Practic este un fel de crumble, cu un strat de fructe peste care se toarnă un aluat.

Acestea fiind spune, ce am pus în prăjitura papaleașcă cu fructe. Stratul de fructe au fost vreo 5 prune și vreo două nectarine, spălate, curățate de sâmburi și tăiate felii sau cuburi. Puse într-o cratiță sau tavă – ce aveți – amestecate cu puțin zahăr și condimente. Dacă folosiți fructe dulci și coapte, puteți sări peste zahăr. 🙂 Condimente uzuale, scorțișoară sau cardamon sau vanilie, etc., în funcție de ce vă place și ce simțiți că rimează cu fructele. Dacă fructele sunt extrem de zemoase, puteți presăra puțină făină sau amidon, ca la umplutura de tartă – va absorbi zeama. De asemenea mai puteți pune cuburi mici de unt, eu am ales să pun doar fructe.

Dacă vreți o variantă mai dulce și ușor caramelizată, atunci ungeți cratița cu unt, după care presărați zahăr și apoi puneți fructele feliate. Eu am preferat varianta cea mai simplă și cea mai dietetică. 🙂

Aluatul: de data aceasta am folosit un ou, bătut ușor cu furculița și amestecat cu un praf de sare, o lingură de smântână (puteți pune iaurt sau sana), făină și niște apă, plus niște unt ras. A ieșit de consistența aluatului gros de clătite. În rețeta originală erau cantități și ingrediente exacte, dacă dau peste ea o să actualizez articolul. 🙂 Știu sigur că pentru mine ăsta a fost tot timpul un aluat bazat pe resturi de iaurt din frigider, pe care îl amestecam cu ce aveam. 🙂

Aluatul se toarnă peste fructe, astfel încât să le acopere. Se dă la cuptor, la foc potrivit, aprox. 30 de minute sau până când aluatul este făcut (îl puteți testa cu o scobitoare).

Au ieșit două porții. Bune de mâncat, fierbinți sau reci cu o cafea neagră. 🙂 Eu m-am abținut să nu le mănânc pe amândouă în aceeași zi. :)))

Nu are cum să iasă dezastru! 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *