[primulajutorînbucătărie 2] – când tai degetul julien

primul ajutor in bucatarie, first aid in kitchen

Ai grijă la degete când tai, este una din primele lecții primite în bucătărie. Am avut grijă, dar tot n-am scăpat fără unghii sau degete tăiate. :))))) Și tot nu știu să tai legumele julien perfect… dar cresc eu mare… 😛

Chestii în care te poți tăia sunt cam toate ustensilele ascuțite din bucătărie, cuțite de toate dimensiunile, capacele de la conserve și chiar hârtie; inclusiv margini ascuțite de aragaz sau lamele mașinii de tocat sau blenderului. Eu am reușit să mă tai în aproape toate, din fericire fără urmări pe termen lung. 🙂

Ca să nu ajungi la prim ajutor, este recomandat să depozitezi cuțitele într-un loc special, protejat. Dacă le ții în sertar, pune-le cu lama în jos. Dacă le ții într-un uscător vertical, la fel, asigură-te că vârful este în jos. Ai grijă cum le folosești, nu gesticula cât timp ai un obiect ascuțit în mână și altcineva se află lângă tine, nu te plimba cu ele în mână și dacă e musai, ține vârful în jos. Ai grijă unde reciclezi conservele deschise.

În cazul în care te-ai tăiat, primul ajutor înseamnă să oprești sângerarea cât mai repede și să acoperi plaga. Dacă este o tăietură superficială, cureți cu apă și acoperi cu hârtie de bucătărie sau un plasture. Dacă este o tăietură mai adâncă, cureți cu apă și acoperi cu un bandaj compresiv steril – care are ca scop de a opri sângerarea – după care bandajezi rana. Dacă nu ai comprese, folosește un prosop curat. Dacă trebuie să ajuți un prieten, încearcă să folosești mănuși sau spală-te rapid cu apă și săpun înainte de a acorda primul ajutor. Și dacă prietenul a rămas cu cuțitul în mână… no bine, orice ai face, nu îl scoate. 🙂 Imobilizează-l cu niște bandaje suplimentare și bandajează în jurul lui. (Nu știi cum? Mergi la un curs de prim ajutor!!!)

Ca să fii pregătit, îți trebuie și o mini-trusă de prim ajutor prin bucătărie care să conțină plasturi (inclusiv din cei care pot fi folosiți în apă), comprese sterile sau bandaje, mănuși de unică folosință.

În cazul în care rana este foarte adâncă sau ți se văd muschii/ oasele/ tendoanele, ori în cazul tăierii unor zone sensibile sau atunci când sângerarea nu se oprește, sună la serviciile de urgență cât mai repede.


Ca idee generală, măcar o dată în viață ar trebui să faci un curs practic de prim ajutor la Crucea Roșie sau în altă parte (întreabă înainte dacă cursul este doar teoretic sau are și parte practică). La fel, ar trebui să ai o mini-trusă de prim ajutor la îndemână – nu știi niciodată când ai nevoie de ea. 🙂


Bibliografie: European First Aid Manual, 2006; International First Aid and Resuscitation Guidelines, IFRC, 2016.


Învață prim ajutor ca să ai timp de adevăratele dezastre din bucătărie. 🙂 Vezi rețetele distruse aici. 🙂 Dacă ești pasionat de citit, intră în #cookingbookclub aici. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *