Ep. 98 – Black Forest gâteau (tort Pădurea Neagră)

Din dragoste pentru voi (și mai ales pentru mine :P), Chef ne-a făcut astăzi tort Pădurea Neagră, faimosul tort nemțesc cunoscut și sub denumirea de Black Forest gâteau sau Schwarzwälder Kirschtorte.

Tortul, în varianta lui originală, conține patru ingrediente principale: un blat de ciocolată, cireșe, frișcă și lichior de cireșe (vișinată).

În varianta noastră, ușor modificată, frișca este amestecată cu mascarpone (să o mănânce și membrii familiei care nu-s fani frișcă) și zahărul este redus la maxim.

Blatul: 8 ouă, (240g) 8 linguri zahăr (6 brun, 2 zahăr vanilat), (200g) 8 linguri făină, 70g cacao neagră, 6 linguri ulei, 4 linguri apă calduță, un plic praf copt, un praf de sare.

Gălbenușurile cu 1/2 din zahăr + ulei + apa se bat cu mixerul până se topește zahărul, albușurile + cealaltă jumătate de zahăr și sare se bat spumă tare (ca la bezele), făina se amestecă cu cacao + praf de copt și se încorporează cu gălbenușurile bătute în albuș. Se coace la 180 C, 30-40 min sau până este copt complet (dacă bagi o scobitoare în mijloc trebuie să iasă curată). Se lasă să se răcească complet în tava de copt, se taie în 3 straturi, din care un strat se sfărâmă într-un bol și se folosește la decorat.

Crema: 500g mascarpone, 600 ml frișcă, 75g zahăr pudră, 1 plic de gelatină alimentară.

Brânza mascarpone se amestecă cu mixerul împreună cu zahărul, se adaugă frișca și se bat în continuare până se întărește frișca. Crema se poate stabiliza cu gelatină (7g gelatină + 30 ml apă rece, se lasă să se hidrateze gelatina apoi se topește pe baie de apa și se adaugă în cremă amestecând continuu până se încorporează toată gelatina).

Fructe: cireșe/vișine fără sâmburi, proaspete sau din compot, 50g zahăr, 50ml apă, 100ml vișinată sau lichior de cireșe.

Într-o cratiță se aduce la punctul de fierbere zahărul cu apa și cu alcoolul, se adaugă fructele și se fierbe până ce cantitatea de lichid rămâne la jumătate. Se răcește complet înainte de folosire.

Pentru însiropat blat: 75g zahăr brun +75ml apă se fierbe până se topește zahărul și se răcește complet înainte de folosire.

Extra: 100g ciocolată amăruie min. 60%.

Asamblare: un strat de blat se însiropează, se pune un strat de cremă și 1/2 din cantitatea de fructe, apoi se pune celălalt strat de blat însiropat + crema. Se acoperă marginile în cremă, se tapetează cu bucățele de blat sfărâmat, se decorează pe margine cu aveline din restul de cremă și ciocolată amăruie iar în mijloc se pun restul de cireșe.

Dacă preferați varianta în care cumpărați gata din magazin un blat de cacao, peste care puneți frișcă, cireșe și vișinată, nu vă suiți la volan!!! 😀

Este dezastruos de bun. Doar că vreo două zile nu te mai poți sui pe cântar. :))))

Happy Valentine’s! Și nu uitați că tortul se mănâncă cu prietenii. 😛

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂 Dacă încerci rețeta, nu uita să postezi poze pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *