Ep. 33 – plăcintă cu iaurt

No bine, să ne înțelegem, eu am o relație extrem de complicată cu produsele lactate. Dar s-a întâmplat să ajung cu ani în urmă la un curs în București, unde am reușit să mănânc pateuri.  După mai mulți ani (v-am zis, complicatăăăă) am început să apreciez merdenelele din Obor. Și după încă și mai mulți ani nu am mai strâmbat din nas la prăjiturile mamei făcute cu brânză de vaci sau iaurt. Noroc că trecusem înainte pe la turci și greci, că altfel nu știu zău. :))) Ah și nu v-am zis că doar recent am început să apreciez cheesecake-ul (ești dezastru, Claudia! știu 😛 ).

Maică-mea a făcut plăcintă cu iaurt cu ce avea prin frigider. Original se pune doar iaurt, dar dacă ai de terminat smântână, brânză de vaci și iaurt cu grăsimi diferite, go for it, mai rău decât să mănânci singur toată tava nu are ce să ți se întâmple.

Un pachet de foi de plăcintă (din cele subțiri, eu am folosit Linco de 400g) se împart în trei – ies cam 3-4 la un strat și se pun în tava unsă, câte un strat, cu foile unse individual cu 125g de margarină topită și ulei și deasupra amestecul de iaurt. Stratul de deasupra de iaurt este foarte subțire, grosul sunt celelalte două staturi din interior.

Crema de iaurt: 8-10 ouă amestecate ușor cu telul, sare, 150g zahăr, 1 budincă de vanilie, 1 cutie de 1 kg. de iaurt de 3,5% sau 10%, după preferințe. Dacă vreți stafide sau mai mult zahăr, problema voastră. 🙂

Ca să iasă înaltă trebuie o tavă înaltă de friptură (mai mică decât cea de aragaz). La cuptor, aproape o oră, foc potrivit către mic, în cuptor bine încălzit înainte.

UPDATE 05.2020: Am actualizat cantitățile pentru tava mea de friptură. 🙂

Vezi aici toate dezastrele din bucătărie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *